Je eerste huis kopen

Spannend, je eerste huis kopen! Op deze pagina vind je alle informatie over een huis kopen als starter. Bijvoorbeeld: welke hypotheekvorm kies je voor je eerste woning en wat is het stappenplan bij een huis kopen?

Bereken je maximale hypotheek

Bruto jaarinkomen
Leeftijd
Koop je een huis met je partner?
Bereken jaarinkomen of inkomen als ondernemer
Berekenen
Hypotheker9614
  • 100% onafhankelijk

    Wij vergelijken meer dan 40 banken op rente én voorwaarden.

  • Advies op maat

    We kijken uitvoerig naar je persoonlijke situatie en financiële plaatje. Hierdoor kunnen we de hypotheek adviseren die het best past bij jouw wensen en verwachtingen.

  • Goed voorbereid een huis kopen

    Het Hypotheker Certificaat zorgt ervoor dat je duidelijkheid hebt over hoeveel je maximaal kunt lenen.

Hypotheekvormen

Er zijn een aantal verschillende hypotheekvormen. Als je een woning gaat kopen als starter kun je kiezen uit een lineaire of een annuïteitenhypotheek. Bekijk welke hypotheekvorm het beste bij jou past.

Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een hypotheek waarbij de maandelijkse som van rente plus aflossing gelijk blijft gedurende de gehele looptijd. In het begin van de looptijd betaal je vooral veel rente en naarmate de hypotheek vordert ga je meer aflossen.

Meer informatie over de annuïteitenhypotheek

Lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek is een hypotheek waarbij je gedurende de looptijd elke maand hetzelfde bedrag aflost. De rente die je betaalt wordt steeds lager, waardoor je maandlasten afnemen.

Meer informatie over de lineaire hypotheek
26 Eerste Woning

Je eerste huis kopen: een stappenplan

Bij een huis kopen als starter komt veel kijken. In zes duidelijke stappen leggen wij het proces uit van een woning kopen en je hypotheek regelen.

Afspraak maken

Oriënteren

open-item

Of je nu een woning wilt kopen als starter of doorstromer: voordat je een huis koopt, is het belangrijk je goed te oriënteren. Hoeveel kan en wil je maximaal lenen, wat worden dan je maandlasten, ga je voor een bestaande woning of een nieuwbouwwoning? Een hypotheekadviseur kan je helpen met het beantwoorden van deze en al jouw andere vragen. Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Op huizenjacht

open-item

Wanneer je weet wat je budget is en wat je woonwensen zijn, is het tijd om op huizenjacht te gaan. Dat kun je op eigen houtje doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Makelaars hebben veel ervaring en kennis van de situatie op de huizenmarkt. Zij kunnen je helpen een geschikte woning te vinden en een gedegen bod uit te brengen. Bezichtig meerdere huizen bij je eerste huis kopen als starter of doorstromer om erachter te komen wat jij belangrijk vindt aan een toekomstige woning. Bijvoorbeeld de omgeving, het aantal vierkante meters of een instapklare woning.

Onderhandelen over je droomhuis

open-item

Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen! Bied niet gelijk hoeveel je maximaal wilt betalen, zodat er nog ruimte is om te onderhandelen. Zo'n onderhandeling is erg spannend, zeker als je een woning gaat kopen als starter en het dus de eerste keer voor je is. Wij zetten daarom vijf nuttige tips voor je op een rijtje.

Je hypotheek regelen

open-item

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Er wordt een koopcontract opgesteld door de verkoopmakelaar. Na het tekenen van dit contract heb je nog drie dagen bedenktijd, voordat het contract bindend is. Het is nu ook tijd om de hypotheek voor je huis als starter of doorstromer te gaan regelen. Tijdens een afspraak met je hypotheekadviseur bespreek je alle belangrijke punten. Bijvoorbeeld: welke hypotheekverstrekker past het beste bij jouw situatie en wensen, hoe lang wil je de hypotheekrente vast zetten en wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid en overlijden? Na het gesprek met je adviseur ga je aan de slag met het verzamelen en aanleveren van alle documenten die nodig zijn voor de hypotheekaanvraag.

De hypotheekofferte tekenen

open-item

Je hypotheekadviseur schrijft een adviesrapport en gaat aan de slag met het aanvragen van je hypotheek. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kun je gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.

Naar de notaris

open-item

Zet de champagne maar koud: vandaag ga je naar de notaris! Hier zullen zowel jij als de verkoper de akte van levering tekenen en teken je ook de hypotheekakte. Als je hebt getekend bij de notaris is het huis officieel van jou en kun je gaan klussen en/of verhuizen. En zo gaat dus in vogelvlucht een huis kopen voor starters in zijn werk.

Je eerste huis kopen: meer informatie

02 Mensen Bij Een Huis@4X

Hypotheker Certificaat

Goed voorbereid een bod doen

Lees meer
14 Geld En Spaarvarken@4X

Starterslening

Een starterslening biedt extra mogelijkheden

Lees meer
15 Handschudden V2

Nationale Hypotheek Garantie

Meer zekerheid met NHG

Lees meer

Veelgestelde vragen

Dit vragen klanten ons vaak

Wanneer kan je een huis kopen en hoe oud moet je zijn?

open-item

Voor het kopen van een huis moet je meerderjarig zijn. In Nederland betekent dat dus dat je vanaf je achttiende een huis mag kopen. Het antwoord op de vraag ‘Wanneer kan je een huis kopen’ is daarnaast van veel factoren afhankelijk. Zoals de prijs van het huis zelf, hoeveel hypotheek je kunt krijgen op basis van je inkomen, hoeveel spaargeld je hebt, of je alleen of met zijn tweeën een huis wilt kopen en nog veel meer. Je kunt bij ons wel alvast online checken of je je droomhuis kunt betalen.

Hoe koop ik een huis als starter?

open-item

Bij het kopen van een huis is het belangrijk om goed voorbereid te werk te gaan. Zo is het slim om eerst je woonwensen te bepalen en de keuze te maken om wel of geen makelaar in de arm te nemen. Zoek uit hoeveel hypotheek je kunt krijgen (of laat dat doen) zodat je weet binnen welke prijscategorie je een huis kunt kopen. Vervolgens ga je op huizenjacht, zowel online als door daadwerkelijk huizen te bezichtigen. Het is altijd verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren als je een huis op het oog hebt, zodat je vervolgens een bod kunt uitbrengen als alles in orde is. Wordt het bod geaccepteerd? Dan onderteken je op korte termijn het koopcontract. Vervolgens ga je naar de notaris en wordt de woning op de dag van sleuteloverdracht aan je overgedragen.

Hoeveel kost een huis kopen?

open-item

Natuurlijk moet je de verkoopprijs van het huis betalen. Dit kun je betalen door een hypotheek af te sluiten. Maar er zijn nog een aantal andere kosten waar je mee te maken krijgt, zoals advieskosten, eventuele overdrachtsbelasting (bij een woning boven de € 440.000), taxatiekosten, notariskosten en een eventuele aankoopmakelaar. Deze kosten zijn overigens niet mee te financieren in je hypotheek.

Wat gaat advies en bemiddeling van De Hypotheker mij kosten?

open-item

Wij vinden het belangrijk dat je weet wat je ons betaalt voor onze dienstverlening. Daarover zijn we transparant en duidelijk. Het eerste gesprek is voor onze rekening. Tijdens dit intakegesprek krijg je inzicht in de stappen die nodig zijn om je plannen te realiseren en hoe wij je daarbij kunnen adviseren en helpen. De hypotheekadviseur informeert je vervolgens over de bijbehorende kosten voor de vervolgstappen. Voor ons advies en onze bemiddeling betaal je De Hypotheker eenmalig een bedrag. De hoogte van dit bedrag hangt af van het soort dienstverlening dat je kiest.

Wat zijn de voorwaarden van een huis kopen als starter?

open-item

De belangrijkste voorwaarden bij een huis kopen zijn of je het huis kunt betalen en of jouw bod door de verkoper wordt geaccepteerd. Na acceptatie teken je het voorlopig koopcontract, waarna je nog drie dagen bedenktijd hebt om zonder opgaaf van reden van de koop af te zien. Het is altijd verstandig om ontbindende voorwaarden bij een huis kopen mee te nemen in het koopcontract. Zoals een voorbehoud van financiering of een voorbehoud van een bouwkundige keuring.

Kan ik met een BKR-registratie een hypotheek afsluiten en een huis kopen?

open-item

Veel mensen staan positief bij het BKR geregistreerd. Een registratie bij het BKR hoeft namelijk niet te betekenen dat je betalingsproblemen hebt. Bij een positieve melding in het BKR-register zou het verkrijgen van een hypotheek geen probleem moeten opleveren. Heb je wel een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen, dan krijg je een negatieve registratie bij het BKR en een achterstandscodering. Dit heeft tot gevolg dat het de eerste 5 jaar heel moeilijk is om een hypotheek af te sluiten.

Ik heb geen vast contract. Kan ik nu wel een hypotheek afsluiten?

open-item

Ook als je geen vast contract hebt, zijn er mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. Wat die mogelijkheden zijn, hangt natuurlijk af van je persoonlijke situatie. Welk dienstverband je hebt speelt hierbij een belangrijke rol. Je inkomen is immers nodig om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen.

Wat klanten van ons vinden

Bij een huis kopen komt veel kijken. Goed en betrouwbaar hypotheekadvies is daarom belangrijk. Deze klanten delen graag hun ervaring met De Hypotheker.