Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Ik heb geen vast contract. Kan ik nu wel een hypotheek afsluiten?

Wat is er mogelijk? En waar moet je op letten?
We zetten verschillende zaken op een rij, want vaak is er meer mogelijk dan je denkt.

Geen vast contract, toch een hypotheek
Ook als je geen vast contract hebt, zijn er mogelijkheden voor het afsluiten van een hypotheek. Wat die mogelijkheden zijn, hangt natuurlijk wel af van je persoonlijke situatie. Welk dienstverband je hebt, speelt hierbij een belangrijke rol. Je inkomen is immers nodig om de hoogte van de hypotheek te kunnen bepalen.

Hypotheek met tijdelijk contract
Heb je een contract voor bepaalde tijd maar kom je wel in aanmerking voor een vast contract? Dan kan je aan je werkgever een intentieverklaring vragen. In de intentieverklaring staat dat als je blijft functioneren zoals je nu doet en de omstandigheden van het bedrijf niet veranderen je volgende contract een vast contract wordt. Voor het bepalen van je inkomen wordt dan gewoon gekeken naar je huidige inkomen.

Heb je een baan met een tijdelijk of flexibel contract zonder intentieverklaring (flexwerker)? Bijvoorbeeld bij uitzendwerk of seizoenswerk, maar ook als je een nulurencontract of oproepcontract hebt. Dan kun je bij De Hypotheker deelnemen aan de Arbeidsmarktscan. Er wordt dan gekeken naar jouw arbeidsmarktpositie en verdiencapaciteit voor de komende vijf jaar. Zo worden je kansen op een hypotheek vergroot. 

Hypotheek met perspectiefverklaring
Als je als flexwerker bij Randstad, Yacht of Tempo-Team in dienst bent is het ook nog mogelijk om in aanmerking te komen voor een perspectiefverklaring. Dat betekent dat naast je inkomen ook het arbeidsperspectief meeweegt bij het verstrekken van een hypotheek. Om in aanmerking te kunnen komen voor een perspectiefverklaring moet je minimaal een jaar werkzaam zijn voor één van deze uitzendbureaus, vervolgens doet een intercedent van het uitzendbureau een check op je persoonlijke werkdossier. Tijdens een persoonlijk gesprek worden alle zaken van de dossiercheck en het onderzoek besproken. Bij een positief oordeel ontvang je een perspectiefverklaring waarin staat dat je in staat bent om een stabiel inkomen uit arbeid te verwerven op tenminste je huidige inkomensniveau. Met de verklaring kun je vervolgens hypotheekadvies verkrijgen om een huis te kunnen kopen.

Meer informatie over een hypotheek afsluiten zonder een vast contract? Neem contact op met een van onze adviseurs; zij vertellen je er graag meer over. 

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak