Inkomensbepaling Loondienst

Een hypotheek zonder werkgeversverklaring aanvragen? Het kan bij De Hypotheker met gebruik van de Inkomensbepaling Loondienst (IBL).

Inkomensbepaling loondienst

Wat is Inkomensbepaling Loondienst?

Inkomensbepaling Loondienst (IBL) is een methode waarbij huizenkopers bij de hypotheekaanvraag gebruik maken van het UWV Verzekeringsbericht in plaats van de werkgeversverklaring. Deze methode werd voorheen de Handig Inkomensbepaling genoemd. 

Hoe werkt Inkomensbepaling Loondienst?

Inkomensbepaling Loondienst begint met het verkrijgen van het UWV Verzekeringsbericht. Dat is een digitaal document met daarop het loon- en werkgeversverleden. Het is te downloaden via Mijn UWV. Door hier zorgvuldig ontwikkelde beleids- en rekenregels op toe te passen, bereken je er het maximale inkomen mee dat kan worden gebruikt voor de berekening van het toetsinkomen: Inkomensbepaling Loondienst (IBL). 

Een werkgeversverklaring wordt hiermee overbodig. Steeds meer geldverstrekkers, NHG en leveranciers van adviessoftware omarmen Inkomensbepaling Loondienst. Dit is positief voor het gemak en de snelheid waarmee een hypotheek kan worden aangevraagd.

Uit cijfers blijkt dat een traditionele werkgeversverklaring gemiddeld 2,4 keer aangeleverd moet worden. Het invullen van het document met de verkeerde feiten of het onvolledig invullen zorgt er vaak voor dat de verklaring niet in één keer wordt goedgekeurd door de geldverstrekker. Door gebruik te maken van een digitaal document, waarbij geen tussenkomst van de werkgever meer nodig is, wordt dit probleem opgelost.

UWV verzekeringsbericht hypotheek berekenen

Het UWV Verzekeringsbericht is nodig om de maximale hypotheek te berekenen. Als je deze UWV inkomensinformatie via mijn UWV gedownload hebt, kun je het vervolgens uploaden op de speciale Inkomensbepaling Loondienst pagina. Daar bereken je dan gemakkelijk het IBL-toetsingsinkomen.

De voordelen van Inkomensbepaling Loondienst

 • Je bent niet meer afhankelijk van je werkgever voor het aanleveren van loongegevens want je hebt geen werkgeversverklaring meer nodig
  Binnen een aantal clicks zijn direct je inkomensgegevens beschikbaar.
 • Het is betrouwbaar
  De gegevensbron is zeer betrouwbaar en de volledig elektronische ondersteuning minimaliseert fouten.
 • Je hebt snel zekerheid
  Je hoort snel van je adviseur wat je toetsinkomen is en hoeveel je daarmee kunt lenen.
 • Kortere doorlooptijd
  Je hypotheekaanvraag is sneller rond, omdat je niet hoeft te wachten op de ingevulde werkgeversverklaring. Tevens is de uitvoering makkelijker. 


Welke banken werken met het UWV Verzekeringsbericht?

Aan de Inkomensbepaling Loondienst zijn verschillende partijen verbonden. Op de website van Hypotheken Data Netwerk (HDN) vind je een actueel overzicht van alle partijen die werken met de UWV inkomensinformatie.

Maak een afspraak

Om in aanmerking te komen voor Inkomensbepaling Loondienst en een huis te kopen zonder werkgeversverklaring, is het belangrijk dat je momenteel in loondienst bent. Wil je gebruik maken van deze mogelijkheid, plan dan een afspraak in op één van onze vestigingen. Het eerste gesprek is voor onze rekening.