Ik ben/word zzp'er

Maak je financiële situatie inzichtelijk

Voor veel mensen is werken als zelfstandige een prima oplossing om als eigen baas aan de slag te gaan. Als zelfstandige kun je vaak een redelijk stabiel inkomen bij elkaar klussen. Maar soms wisselen je inkomsten. Dat is de reden dat geldverstrekkers kritisch kijken naar jouw persoonlijke situatie.

  • Hoe lang ben je werkzaam als zzp’er?
  • Heb je deze werkzaamheden al eerder in loondienst uitgevoerd?
  • Hoe heeft je winst zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?
  • Hoe gaat het met de branche waarin je werkzaam bent?

Voor het beantwoorden van deze en andere vragen op basis van jouw persoonlijke situatie staan onze deskundige adviseurs voor je klaar!

Als zzp'er je complete financiële situatie doorlichten voor een hypotheek?

De Hypotheker regelt alles rond je hypotheek voor jou als zelfstandig ondernemer.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak

Kan ik als zzp'er een hypotheek afsluiten?

Jongen achter laptop

Ben je zzp'er en vraag je je af of het mogelijk is om een hypotheek te krijgen? Doe de test en je weet wat je mogelijkheden zijn.

Ga naar de test


Zzp’er en een hypotheek afsluiten

Wil je als zzp’er een hypotheek afsluiten, houd er dan rekening mee dat je complete financiële situatie wordt doorgelicht. Het inkomen van een zzp’er is minder stabiel en kan daardoor wisselen. Maar omdat je inkomsten wisselen, wil de bank weten of jij je maandlasten kunt betalen. Daarom wordt voor de hypotheekaanvraag een toetsinkomen vasgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap. Op basis van dit inkomen berekent de bank je maximale hypotheekbedrag.

Bereid je voor

Het is in ieder geval zaak dat je je financiële situatie inzichtelijk maakt. Bereid je dus goed voor. Onderstaand vind je enkele tips:

  • Zorg voor startkapitaal om je hypotheek aan te vullen

  • Verzeker jezelf goed tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden

  • Zet je jaarcijfers van de laatste 3 kalenderjaren op een rij

Je inkomen als zzp'er

Je inkomen is, naast de woning natuurlijk, voor een geldverstrekker het belangrijkste criterium om je wel of geen hypotheek te verstrekken. Is je inkomen hoog genoeg?

De meeste geldverstrekkers rekenen met een gemiddeld inkomen van de laatste drie jaar. En: het gemiddelde inkomen mag meestal niet hoger zijn dan het inkomen van het laatste jaar. 

Minder dan drie jaar actief?

Ben je minder dan drie jaar actief als zelfstandige? Dan kijken geldverstrekkers nog steeds naar de laatste drie jaar, maar nemen ze ook inkomsten uit loondienst mee. Je moet minstens een jaar actief zijn als zzp'er om kans te maken op een hypotheek (met NHG). Wel heb je dan een positieve prognose voor de toekomst nodig. Vaak zijn er dan ook nog extra voorwaarden, denk hierbij aan een eventuele renteopslag of juist een afslag van het inkomen waardoor je maximale lening lager uitvalt.

Actualiteit en zzp'ers

Wat speelt er op de woningmarkt?

Wij houden het nieuws over wonen, hypotheken en andere financiële onderwerpen scherp voor je in de gaten. In begrijpelijke taal vertellen we je wat er speelt op financieel gebied. En verandert de regelgeving, dan leggen we je uit wat dit voor jou als huizenkoper of -bezitter betekent.