Een hypotheek als zzp'er

Steeds meer Nederlanders gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Als zelfstandige wisselen je inkomsten soms per maand. Hoe zit dat met hypotheken voor zzp'ers en andere ondernemers? Bij De Hypotheker lees je er alles over en kun je als zzp'er of ondernemer je maximale hypotheek berekenen.

Bereken je maximale hypotheek

Bruto jaarinkomen
Leeftijd
Koop je een huis met je partner?
Bereken jaarinkomen of inkomen als ondernemer
Berekenen
J8A0215 Social Media
  • Ruim 35 jaar ervaring

    Al sinds 1985 zijn wij de onbetwiste marktleider op het gebied van onafhankelijk hypotheekadvies. Voor het beste advies kun je terecht bij onze ervaren en erkende hypotheekadviseurs.

  • Advies op maat

    We kijken uitvoerig naar je persoonlijke situatie en financiële plaatje. Hierdoor kunnen we de hypotheek adviseren die het best past bij jouw wensen en verwachtingen.

  • Alles onder 1 dak

    Bij De Hypotheker kun je niet alleen terecht voor hypotheekadvies, ook voor ander financieel advies over bijvoorbeeld verzekeringen ben je bij ons aan het juiste adres.

Aandachtspunten hypotheek voor zzp'ers en ondernemers

Een hypotheek afsluiten als ondernemer? Gelukkig is er veel mogelijk. Wel zijn er wat aandachtspunten.

Maak je financiële situatie inzichtelijk

Wil je als zelfstandige een hypotheek afsluiten, houd er dan rekening mee dat je complete financiële situatie wordt doorgelicht. De bank kijkt naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap. Op basis daarvan kan onze adviseur je hypotheek berekenen als zzp’er.

Meer informatie

Bereid je voor

Zorg voor startkapitaal om je hypotheek aan te vullen. Zet je jaarcijfers van de laatste 3 kalenderjaren op een rij en, ook belangrijk, verzeker jezelf goed tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden.

Meer informatie

Een huis kopen als ondernemer: een stappenplan

Bij een huis kopen komt veel kijken. In zes duidelijke stappen leggen wij het proces uit van een woning kopen en een hypotheek regelen voor zzp’ers en andere ondernemers.

Afspraak maken

Oriënteren

open-item

Voordat je een huis koopt, is het belangrijk je goed te oriënteren. Veel ondernemers zijn bang dat het lastig is om een hypotheek te krijgen, zeker als ze nog geen drie jaar ondernemen. Maar dat hoeft niet het geval te zijn: vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Een hypotheekadviseur kan je helpen de mogelijkheden in kaart te brengen. Hij kan de hypotheek berekenen voor een zzp’er zoals jij en aangeven hoeveel je maximaal kunt lenen. Ook kan hij of zij alle andere financiële vragen beantwoorden die bij je spelen. Het oriëntatiegesprek bij een hypotheek voor zzp is bij De Hypotheker vrijblijvend en kosteloos.

Op huizenjacht

open-item

Wanneer je weet wat je budget is en wat je woonwensen zijn, is het tijd om op huizenjacht te gaan. Dat kun je op eigen houtje doen, maar je kunt ook een aankoopmakelaar inschakelen. Makelaars hebben veel ervaring en kennis van de situatie op de huizenmarkt. Zij kunnen je helpen een geschikte woning te vinden en een gedegen bod uit te brengen. Bezichtig meerdere huizen om erachter te komen wat jij belangrijk vindt aan een toekomstige woning. Bijvoorbeeld de omgeving, het aantal vierkante meters of een instapklare woning.

Onderhandelen over je droomhuis

open-item

Heb je jouw droomhuis gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen! Bied niet gelijk hoeveel je maximaal wilt betalen, zodat er nog ruimte is om te onderhandelen. Zo'n onderhandeling is erg spannend. Wij zetten daarom vijf nuttige tips voor je op een rijtje.

Je hypotheek regelen

open-item

Is je bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Er wordt een koopcontract opgesteld door de verkoopmakelaar. Na het tekenen van dit contract heb je nog drie dagen bedenktijd, voordat het contract bindend is. Het is nu ook tijd om je zzp hypotheek te gaan regelen. Tijdens een afspraak met je hypotheekadviseur bespreek je alle belangrijke punten. Bijvoorbeeld: welke hypotheekverstrekker past het beste bij jouw situatie en wensen, hoe lang wil je de hypotheekrente vast zetten en wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid en overlijden? Na het gesprek met je adviseur ga je aan de slag met het verzamelen en aanleveren van alle documenten die nodig zijn voor de hypotheekaanvraag.

De hypotheekofferte tekenen

open-item

Je hypotheekadviseur schrijft een adviesrapport en gaat aan de slag met het aanvragen van je hypotheek. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvang je de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kun je gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.

Naar de notaris

open-item

Zet de champagne maar koud: vandaag ga je naar de notaris! Hier zullen zowel jij als de verkoper de akte van levering tekenen en zul je ook de hypotheekakte tekenen. Als je hebt getekend bij de notaris is het huis officieel van jou en kun je gaan klussen en/of verhuizen.

Een hypotheek als ondernemer: meer informatie

03 Mensen Met Een Device 2@4X

Een huis kopen als zzp-coach

Het verhaal van Samantha

Lees meer
19 Quote V2

Een huis kopen als freelance IT'er

Het verhaal van Daniël

Lees meer
07 Persoon Die Naar Toekomst Kijkt@4X

Kan ik als een hypotheek afsluiten?

Doe de zzp-test

Naar de test

Veelgestelde vragen over een hypotheek afsluiten als zelfstandige

Dit vragen klanten ons vaak

Hoe lang moet ik ondernemer zijn om een hypotheek af te kunnen sluiten?

open-item

Hypotheekverstrekkers kijken naar de laatste drie jaar als zelfstandig ondernemer om de maximale hypotheek bepalen. Maar ook als je nog geen drie jaarcijfers kunt overleggen is er meer mogelijk dan je denkt. Bij veel hypotheekverstrekkers kun je al terecht na een jaar zelfstandigheid. Dan wordt er een toetsinkomen vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap.

Welke documenten heb ik nodig om een hypotheek af te kunnen sluiten?

open-item

De bank wil in ieder geval de jaarverslagen van de afgelopen drie jaar, de prognose voor het komende jaar en de aangiftes van de IB van de afgelopen drie jaar zien. Je hypotheekadviseur stelt je op de hoogte van de andere benodigde documenten.

Wat klanten van ons vinden

Bij een hypotheek afsluiten of oversluiten komt veel kijken. Goed en betrouwbaar hypotheekadvies is daarom belangrijk. Deze klanten delen graag hun ervaring met De Hypotheker.