Een eigen bedrijf en een hypotheek

Met 4 vragen inzicht in jouw mogelijkheden

Ben je zelfstandig ondernemer en vraag je je af of het mogelijk is om een hypotheek te krijgen? Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Speciaal voor zzp'ers en andere zelfstandig ondernemers heeft De Hypotheker een test ontwikkeld om inzicht te krijgen in de mogelijkheden voor een hypotheek. Vul vier vragen in en je krijgt meer informatie over de mogelijkheden.

 

Ga naar de test 

 

Je complete financiële situatie doorlichten voor een hypotheek?

De Hypotheker regelt alles rond je hypotheek voor jou als zelfstandig ondernemer.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak

Maak je financiële situatie inzichtelijk

Steeds meer Nederlanders gaan als zelfstandig ondernemer aan de slag. Eigen baas zijn biedt ten slotte een hoop voordelen. Als zelfstandige kun je vaak een redelijk stabiel inkomen bij elkaar klussen, maar soms wisselen je inkomsten per maand. Dat is de reden dat geldverstrekkers kritisch kijken naar jouw persoonlijke situatie.

  • Hoe lang ben je werkzaam als zzp’er of zelfstandig ondernemer?
  • Heb je deze werkzaamheden al eerder in loondienst uitgevoerd?
  • Hoe heeft de winst van jouw bedrijf zich in de afgelopen jaren ontwikkeld?
  • Hoe gaat het met de branche waarin je werkzaam bent?

Onze deskundige adviseurs kunnen samen met jouw je situatie als zelfstandige in kaart brengen en kijken welke geldverstrekkers de beste mogelijkheden bieden.


Een eigen bedrijf en een hypotheek afsluiten

Wil je als zzp’er of zelfstandig ondernemer een hypotheek afsluiten, houd er dan rekening mee dat je complete financiële situatie wordt doorgelicht. Het inkomen van een zelfstandige is minder stabiel en kan daardoor wisselen. Maar omdat je inkomsten wisselen, wil de bank weten of jij je maandlasten kunt betalen. Daarom wordt voor de hypotheekaanvraag een toetsinkomen vasgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit mag een combinatie zijn van inkomsten uit dienstbetrekking en zelfstandig ondernemerschap. Op basis van dit inkomen berekent de bank je maximale hypotheekbedrag.

Binnen 1 week zekerheid over een hypotheek

De Hypotheker biedt zelfstandig ondernemers vanaf nu binnen één week duidelijkheid over de mogelijkheid een hypotheek te sluiten die niet onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) valt. Met behulp van een inkomensverklaring kan er een snelle en heldere procedure worden opgezet. Lees er meer over.

Bereid je voor

Het is in ieder geval zaak dat je je financiële situatie inzichtelijk maakt. Bereid je dus goed voor. Onderstaand vind je enkele tips:

  • Zorg voor startkapitaal om je hypotheek aan te vullen

  • Verzeker jezelf goed tegen arbeidsongeschiktheid en overlijden

  • Zet je jaarcijfers van de laatste 3 kalenderjaren op een rij

Minder dan drie jaar actief?

Ben je minder dan drie jaar actief als zelfstandige? Dan kijken geldverstrekkers nog steeds naar de laatste drie jaar, maar nemen ze ook inkomsten uit loondienst mee. Je moet minstens een jaar actief zijn als zelfstandige om kans te maken op een hypotheek. Wel heb je dan een positieve prognose voor de toekomst nodig. Vaak zijn er dan ook nog extra voorwaarden, denk hierbij aan een eventuele renteopslag of juist een afslag van het inkomen waardoor je maximale lening lager uitvalt.

Actualiteit en zzp'ers

Wat speelt er op de woningmarkt?

Wij houden het nieuws over wonen, hypotheken en andere financiële onderwerpen scherp voor je in de gaten. In begrijpelijke taal vertellen we je wat er speelt op financieel gebied. En verandert de regelgeving, dan leggen we je uit wat dit voor jou als huizenkoper of -bezitter betekent.