Blog Blog

Een huis kopen als freelance IT'er: de ervaring van Daniël

Daniël (40) is nu vier jaar zelfstandig ondernemer. Dit jaar is hij met zijn gezin verhuisd naar een andere koopwoning. In deze blog deelt hij zijn ervaringen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 27/12/2019
Istock 1152207180Klein Warm

Sinds vier jaar heb ik mijn eigen IT adviesbureau. Ik word ingehuurd door bedrijven als troubleshooter voor complexe IT-problemen. Na zo’n vijftien jaar onder de vlag van een organisatie gewerkt te hebben in dit vakgebied, besloot ik dat ik ook voor mezelf kon gaan werken.

Ik vind het fijn dat ik nu totale autonomie heb. Geen discussies over vakantiedagen of gewerkte uren, ik ben volledig ‘in control’. Aan de andere kant is dat ook juist het spannende van werken als zelfstandige. Elke beslissing die je neemt is direct van invloed op je financiële situatie.”

Gekraak en gepiep 

“Ik had verwacht dat het lastiger zou zijn om een hypotheek te krijgen als zzp’er. Dat viel gelukkig mee. Dit jaar heb ik met mijn vrouw een heel mooi oud huis gekocht in Schipluiden. Het huis komt uit 1877. We woonden met onze negenjarige zoon in een nieuwbouwwoning in een niets-aan-de-handwijk. Dat is aan de ene kant prettig, maar ik ben zelf opgegroeid in een heel oud huis en ik miste dat gekraak en gepiep wel een beetje.

Er moest nog wel wat gebeuren aan de woning. Dit jaar hebben we de vloeren gedaan en de keuken compleet vervangen, volgend jaar is het dak aan de beurt. Het liefst doe ik alles zelf, dus het uit handen geven van klussen en de juiste mensen hiervoor vinden vond ik wel een uitdaging.”

Een prettige ervaring

“Een deel van de verhuizing hebben we meegefinancierd in onze hypotheek. Wij zijn daarin geadviseerd door De Hypotheker in Noordwijk. Dat was een prettige ervaring. Onze adviseur Paul legde alles helder uit en was vanaf het begin af aan erg betrokken.

Ik had verwacht dat mijn bedrijfsgegevens tig keer zouden moeten worden doorgelicht, maar dat viel reuze mee. Ik heb mijn administratie dan ook goed op orde. De cijfers van de afgelopen paar jaar werden naar het onafhankelijke Raadhuys gestuurd, die vervolgens een inkomensverklaring opmaakten. Dat was allemaal geen enkel probleem en ging erg snel. Ook hebben we een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Mocht ik komen te overlijden, dan kunnen mijn vrouw en zoon in de woning blijven wonen.”

Tips

“Ik kan andere ondernemers die een huis willen kopen nog wel wat tips meegeven. Zorg er ten eerste voor dat je je financiële situatie goed in kaart hebt. Daarnaast zou ik er persoonlijk niet voor kiezen om maximaal te gaan lenen. Het is verstandig om een goede buffer te hebben. Stel je voor dat de markt waarin je werkt in elkaar dondert, dan is het toch prettig als je in je huis kunt blijven wonen.”

Ben jij ondernemer en benieuwd wat De Hypotheker voor jou kan doen? Maak een afspraak voor een kosteloos intakegesprek op een vestiging bij jou in de buurt.
Of bereken alvast hoeveel jij kunt lenen met onze rekentool (klik op de rekenmachine om aan te geven dat je zelfstandig ondernemer bent).

Naar de tool