Blog Blog

5 Tips om te bieden op je droomhuis

Oké, je hebt de woning gevonden dat helemaal bij je past. Hoe doe je dan een goed bod? Waar moet je allemaal rekening mee houden? Wij bieden je graag 5 nuttige tips om je op weg te helpen.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 31/03/2023
J8a1024 Social Media Klein

1. Ken de achtergrond

Zorg dat je goed voorbereid bent en dat je weet wat vergelijkbare woningen in de buurt kosten. Je kunt ook via kadasterdata.nl een rapport aanvragen voor de woning die jij op het oog hebt. Hierin staat o.a. wanneer de woning voor het laatst verkocht is en voor welke prijs. Zoek ook uit hoe lang de woning te koop staat. Als de woning al langer te koop staat, zoek dan uit hoe dit komt. Dit is informatie die je goed kunt gebruiken in de onderhandelingen.

2. Bepaal je openingsbod

Je wilt niet direct te hoog inzetten, maar je wilt wel serieus worden genomen door de verkopende partij. Uiteraard geeft de vraagprijs van het huis al richting, net als de taxatiewaarde en de prijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. Als de verkoper het huis snel moet of wil verkopen, daalt de prijs. Is het een populaire woning waarbij er meerdere gegadigden zijn, dan stijgt de prijs. Op basis van al deze factoren bepaal je een openingsbod dat circa 5% tot 20% onder je definitieve bod ligt.

3. Verhoog het bod en onderhandel

Komt er een tegenbod dat wel past binnen je bandbreedte, dan kan het onderhandelen over de prijs van de woning echt gaan beginnen. Gemiddeld wordt er drie keer geboden op een huis voordat de verkoop een feit is. Ben je toe aan je eindbod, maak dit dan ook duidelijk aan de verkopende partij. Dek jezelf ook in door schriftelijk aan te geven dat je eindbod onder voorbehoud is van de financiering en bouwkundige keuring. Daarmee dek je heel wat risico’s af.

4. Regel je financiering

Heb je alles al rond met een hypotheekverstrekker, dan is de verkopende partij veel sneller geneigd om mee te gaan in je bod. Zij zijn er immers van verzekerd dat je over de brug kunt komen met het geld dat je biedt. Misschien zakken ze daardoor wel meer in de prijs. Wil je weten of je jouw droomhuis kunt betalen? Doe de test en je weet het!

5. Houd je aan je budget

Je hebt van tevoren al bedacht wat het maximale bedrag is dat je te besteden hebt. Laat je dan ook niet meesleuren in de gekte op de woningmarkt en houd je aan dat budget. Een paar duizend euro meer bieden dan je oorspronkelijk van plan was, kan je namelijk in de problemen brengen. Misschien is straks al je spaargeld op of zijn je maandlasten eigenlijk te hoog voor je. Dit wil je natuurlijk voorkomen.

Meer weten? Maak een afspraak met één van onze hypotheekadviseurs!