Blog Blog

Tips om snel en makkelijk je huis te verduurzamen

Het verduurzamen van je woning hoeft niet een duur, intensief of langdurig proces te zijn. Er zijn namelijk hele praktische en goedkope manieren waarmee je direct een verschil maakt - voor zowel het milieu als je energierekening. Met de volgende tips kan je al snel gaan besparen!  

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 17/03/2022
Groen huisje

Monitor je verbruik goed

Voordat je überhaupt begint te verduurzamen, is het belangrijk om te weten wat de grootste bronnen van energieverbruik zijn in je woning. Dit klinkt als een dooddoener, maar veel mensen hebben geen inzicht in hun totale verbruik. Daarom kan je beginnen met elke maand je meterstanden opschrijven. Zo krijg je snel in de gaten waar de meeste winst valt te behalen. 

Wees zuinig en verstandig met energie

Alles bij elkaar opgeteld kunnen kleine energiebesparende maatregelen een groot verschil maken voor je energierekening. Je omgang met elektronische apparaten bijvoorbeeld. Als deze aan of zelfs op stand-by staan, zijn het echte energieslurpers. Wees daarom kritisch op je eigen gedrag: kan je vaker de stekker uit het stopcontact doen, zeker als het gaat om bijvoorbeeld opladers? 

Let ook op het gebruik van de verwarming in je huis, soms laten we deze aan staan terwijl het helemaal niet nodig is. Verwarm alleen de ruimtes waar je veel bent, en zet de verwarming ‘s nachts of wanneer je er niet bent op 15 graden. Als je zuinig gaat stoken, kan je jaarlijks veel geld besparen – ondanks de stijgende energieprijzen!

Isoleren van woning 

Natuurlijk is het isoleren van daken, spouwmuren en vloeren een van de meest effectieve manieren om energie binnenshuis te houden. Maar mocht je nu niet de tijd of middelen hebben voor een groter isolatieproject, kan je al aan de slag gaan met tochtstrippen, radiatorfolie en deurstoppers. Er gaat namelijk veel energie verloren door alle kleine gaten en kieren in je huis, voornamelijk bij deuren, ramen en achter de verwarming. Met een relatief lage investering kan je hierdoor al veel winst behalen. 

LED-verlichting 

Mochten er in je in woning nog gloeilampen of TL-buizen hangen, is het een goed idee om deze te vervangen voor LED-lampen. Deze groene verlichting gebruikt veel minder energie dan de stroomverslindende ‘ouderwetse’ verlichting, waardoor de CO2 uitstoot drastisch verlaagd wordt. Het recyclen van LED-lampen is ook een stuk schoner, omdat ze een veel langere levensduur hebben dan gloei,- spaar,- of halogeenlampen: LED vervang je maar een keer in de 10-20 jaar. Daarnaast wordt er voor de inbouwspots van LED-verlichting geen gebruikt maakt van de schadelijke stof kwik. Het vervangen van je oude verlichting door LED is dus een relatief goedkope en makkelijke manier om te verduurzamen en besparen op je energierekening. 

Verduurzaming woning subsidie

Mocht je na het nemen van deze goedkope energiebesparende maatregelen nog verder willen verduurzamen, maar heb je (nog) niet de economische middelen? Dan kan het verstandig zijn om te kijken of je in aanmerking komt voor subsidies of goedkope leningen. De overheid stimuleert de verduurzaming van je woning namelijk op zowel landelijk als gemeentelijke niveau door het zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Bekijk de belangrijkste leningen en subsidies voor het verduurzamen van je woning. 

Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om je woning te verduurzamen met je hypotheek of met een lening.