IsolatieDoor je woning te isoleren bespaar je aanzienlijk op je energieverbruik. Er kan geen warmte meer verloren gaan via het dak, de ramen, de vloer of de muren. Dit bespaart energie en dus geld. Behalve een flinke besparing wordt je huis ook comfortabeler.

Isoleren kan op veel verschillende manieren, zoals muur-, vloer-, dak- en glasisolatie. Het kan zijn dat jouw huis al deels is geïsoleerd. Dit hangt vaak samen met het bouwjaar van de woning. Is je woning nog niet (helemaal) of heel lang geleden geïsoleerd? Dan kan isoleren een hele interessante investering zijn.

Kosten en besparing

Hieronder geven we per soort isolatie aan wat de gemiddelde kosten zijn en hoeveel je kunt besparen in het jaar (bron: milieucentraal.nl):

Soort isolatie Kosten Besparing per jaar Terugverdientijd
       
Dakisolatie € 4.100 € 600 7 jaar
Vloerisolatie € 1.400 € 200 7 jaar
Spouwmuurisolatie € 800 € 260 3 jaar
HR++ glas € 3.100 € 300 10 jaar


Lage btw

Voor het arbeidsloon bij isolatie geldt het lage btw-tarief van 9 procent. Milieu Centraal heeft berekend dat dit zo'n 1.300 euro scheelt als je een eengezinswoning helemaal isoleert (vloer, dak, spouwmuur en glas). 


Andere manieren om te verduurzamen

Naast het isoleren van je woning zijn er nog een hoop andere mogelijkheden om te verduurzamen. Zoals bijvoorbeeld het installeren van zonnepanelen of een HR-ketel.
Terug naar duurzaam wonen arrow_forward