11-09-2019

Een huis kopen als zelfstandig ondernemer

Samantha Maes
Samantha Maes is al vijftien jaar trainer, coach en loopbaanbegeleider en werkt sinds zeven jaar als zelfstandig ondernemer. Dit jaar heeft zij een nieuwe koopwoning gekocht in Streefkerk, met hulp van De Hypotheker. In deze blog deelt ze haar ervaring.

De perfecte aanleiding

Tot een paar maanden terug woonde ik in Dordrecht en huurde ik een pand verderop in de straat als praktijkruimte. Maar dat pand stond vaak leeg en dat vond ik zonde van het geld. Toen de verhuurder aangaf dat het pand zou gaan sluiten, was dat de perfecte aanleiding om op zoek te gaan naar een woning met een praktijkruimte eraan vast.

Voor we begonnen aan de zoektocht zijn we gaan praten met De Hypotheker, om erachter te komen hoeveel we zouden kunnen lenen. Bij de koop van onze vorige woning waren we ook al bij De Hypotheker geweest en dat was een positieve ervaring, daarom kozen we er weer voor. Het bleek dan we meer konden lenen dan verwacht, met name door de overwaarde op onze woning in Dordrecht. Nu konden we echt op zoek!

365 Dagen per jaar vakantie

Het was een pittige zoektocht. Mijn man en ik wilden graag ruimtelijker wonen, met meer groen om ons heen, maar wel in een straal van 20 km rondom Dordrecht. Ook wilde ik graag een praktijk aan huis, maar niet ín huis, zodat mijn drie kinderen thuis ongestoord rond kunnen lopen.

Uiteindelijk vonden we een geweldig huis in het kleine dorp Streefkerk: direct aan de Lek, met een enorme tuin en een eigen strandje. Het voelt hier alsof je 365 dagen per jaar vakantie hebt. Het is ook een meerwaarde voor mijn klanten: je komt hier echt even tot rust.


Bron: Funda

Een hypotheek als zelfstandige

Het krijgen van een hypotheek als zzp’er bleek veel makkelijker dan ik dacht. Je moet je cijfers op orde hebben en wat extra dingen aanleveren, maar dat was allemaal geen probleem. Ik had verwacht dat het heel moeilijk zou zijn, maar het hele proces heeft ons geen enkele stress opgeleverd. De adviseur gaf van te voren aan wat je allemaal moest aanleveren en gaf advies over hoe we onze overwaarde het beste konden benutten.

Omdat het hypotheekproces zo soepel ging konden we al onze energie steken in de verbouwing en verhuizing. En dat was ook wel nodig, want er moest flink wat gebeuren aan de woning. We hebben de woning een stuk duurzamer gemaakt, onder andere door te investeren in zonnepanelen, HR++ glas en isolatie.

De enige plek

We wonen er nu zo’n twee maanden en inmiddels is mijn praktijkruimte ook af. Het is precies geworden zoals we wilden. Als ik aan het werk ben en de kinderen thuis, kan ik rustig aan de slag, maar ben ik ook in de buurt als er iets aan de hand is.

In Streefkerk gaan wonen was even wennen. We hebben ons hele leven in de stad gewoond, dus dat is wel even wat anders. Maar als we wakker worden is dit de enige plek waar we willen zijn.

 
Lees meer over een hypotheek afsluiten als zelfstandige.