Blog Blog

Online geld verdienen: kun je daarmee een hypotheek krijgen?

Het komt steeds vaker voor: mensen die (een deel van) hun geld verdienen met online activiteiten, bijvoorbeeld door te vloggen op YouTube of ‘influencers’ op TikTok of Instagram die reclame maken voor verschillende bedrijven. Maar kun je met het geld dat je via internet of social media verdient een hypotheek aanvragen?

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 14/06/2022
Istock 1294119249

Het antwoord is: jazeker! Voor banken en andere hypotheekverstrekkers is het nog niet aan de orde van de dag om hypotheken te verstrekken op basis van een inkomen via internet, maar er zijn zeker mogelijkheden.

Een hypotheek aanvragen als zelfstandig ondernemer

De bank ziet vloggers, influencers en andere personen die hun geld verdienen via internet en/of social media als zelfstandig ondernemers. Zij zullen jouw inkomen dan ook beoordelen zoals ze dat ook doen bij andere ondernemers. Belangrijke aandachtspunten hiervoor zijn:

  • Je wordt alleen beschouwd als zelfstandig ondernemer als je bent ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (KvK).
  • Zorg voor een goede administratie. Omdat je inkomen waarschijnlijk varieert, wil de hypotheekverstrekker graag jouw jaarcijfers zien en een prognose voor het komende jaar.
  • Je moet minstens een jaar zelfstandig ondernemer zijn om jouw online verdiensten mee te laten tellen voor je hypotheek.

Kunnen bijverdiensten ook meegenomen worden in de hypotheek?

Als je hobbymatig geld verdient via het internet, bijvoorbeeld door te bloggen of door taarten te bakken en verkopen naast een andere baan, dan worden deze inkomsten helaas niet meegenomen zolang je niet ingeschreven staat bij de KvK.

Laat je informeren door een hypotheekadviseur

Wil je weten wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie? Ga dan eens vrijblijvend langs bij één van onze hypotheekadviseurs. Verschillende hypotheekverstrekkers hebben verschillende voorwaarden en mogelijkheden: de adviseur helpt je graag met het vinden van de beste deal. Wil je alvast weten wat je maximale hypotheek is? Doe dan onze maximale hypotheekberekening voor ondernemers.