Blog Blog

Een hypotheek krijgen als ondernemer

Hoe is het om als ondernemer een hypotheek te krijgen? Hoe bereid je je voor op een hypotheekgesprek? Ik vroeg het Hans de Heus, hypotheekadviseur bij De Hypotheker Utrecht Overvecht. Ook sprak ik een van zijn klanten, ondernemer Harald Oostveen uit Utrecht over zijn ervaringen met het krijgen van een hypotheek als ondernemer.

Happy Financial Marjan Heemskerk | The Happy Financial Marjan Heemskerk (1985) schrijft blogs en maakt video’s over je financiën. Zowel voor je persoonlijke financiën, als voor de financiën van je eventuele onderneming.
Leestijd: 10 min
Laatste update 05/07/2022
The Happy Financial 3

Een kleine wereld

Eigenaar van een onderhoudsbedrijf, Harald, leerde hypotheekadviseur Hans vier jaar geleden kennen via een gemeenschappelijke voetbalvriend. Toen Harald twee jaar geleden onverwacht in een scheiding terecht kwam en een nieuwe hypotheek moest regelen, schakelde hij dan ook direct Hans in. Hij wilde namelijk het huis behouden om daar samen met zijn jongste zoon in te blijven wonen. 

Het hypotheekgesprek voorbereiden als ondernemer

Harald: ‘Ik had natuurlijk wel eerder een hypotheek aangevraagd, maar dat was ruim twintig jaar geleden. Bovendien was ik toen nog in loondienst.’ Hans geeft als eerste tip voor ondernemers die in gesprek gaan met hun hypotheekadviseur dan ook mee om zich goed voor te bereiden. ‘Neem naar een gesprek cijfers van je onderneming van de afgelopen drie jaar mee. Met deze cijfers kunnen we een gemiddeld inkomen van de afgelopen drie jaar berekenen. Ook prognoses zijn heel fijn om paraat te hebben.’

Je cijfers op orde als ondernemer

Wat Harald erg kon waarderen, was dat Hans rechtstreeks contact had met zijn boekhouder. ‘Op die manier kreeg Hans direct de stukken die hij nodig had, zoals jaarcijfers en prognoses. Ik werd altijd goed op de hoogte gehouden en hierdoor was het heel efficiënt.’

Dat is meteen een tweede tip die Hans aan ondernemers wil meegeven: ‘Zorg voor een goede boekhouder of accountant. Op die manier zijn je cijfers altijd up to date en netjes op orde. Dat komt het proces rondom het krijgen van een hypotheek zeker ten goede.’

Dat moet Hans de ondernemers die hij spreekt wel nageven: ‘Ondernemers zijn over het algemeen vaak goed voorbereid. Ze weten waar ze het over hebben wat betreft hun bedrijf, hun financiën en de financiële risico’s die ze lopen. Bij een hypotheekgesprek kunnen we dan nog stilstaan bij specifieke risico’s die een ondernemer loopt, zoals verlies van inkomen door ziekte of uitval. Indien gewenst kan ik een ondernemer dan doorsturen naar een verzekeraar.’

 

"Zorg voor een goede boekhouder of accountant. Op die manier zijn je cijfers altijd up to date en netjes op orde."
Hans de Heus, hypotheekadviseur

Een nieuwe uitdaging

Heel recentelijk kwam Harald een nieuw huis tegen dat perfect voor hem was. Een stukje kleiner, zijn jongste zoon was inmiddels ook het huis uit. Maar wel met een ideale werkruimte. Harald ging weer met Hans om tafel. Inmiddels bestaat zijn bedrijf ook al vijf jaar, staat het er financieel goed voor en zijn is zijn orderportefeuille goed gevuld voor de komende twee jaar.

‘Via Hans kreeg ik het voor elkaar om binnen vijf weken mijn hypotheek rond te krijgen! Mijn omgeving was uiterst verbaasd dat dit zo snel gelukt was. En ik was ontzettend blij natuurlijk. Hans had het namelijk ook voor elkaar gekregen dat ik een nieuwe hypotheek kreeg, maar mijn oude, veel lagere, rentepercentage kon meenemen,’ besluit Harald.

Hypotheek als ondernemer

Wil jij als ondernemer weten wat je mogelijkheden zijn ten aanzien van een hypotheek? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.