Een intentieverklaring voor je hypotheek

Als je een hypotheek wil afsluiten zonder een vast contract, dan kun je aan je werkgever vragen om een intentieverklaring aan te leveren.

Wat is een intentieverklaring?

Met een intentieverklaring verklaart je werkgever voornemens te zijn om jouw tijdelijke contract bij het aflopen om te zetten naar een vast contract. Dit biedt extra zekerheid voor de hypotheekverstrekker.

De intentieverklaring is onderdeel van de werkgeversverklaring, die alleen ingevuld hoeft te worden als je als werknemer geen vast contract hebt. De verklaring moet een extra handtekening van de werkgever bevatten.

 

Intentieverklaring voorbeeld

De intentieverklaring bestaat uit twee vragen en wordt vaak als volgt geformuleerd: 

"Bij gelijkblijvend functioneren en ongewijzigde bedrijfsomstandigheden wordt de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd bij beëindiging daarvan opgevolgd door een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd."

“Worden bij vernieuwing de arbeidsvoorwaarden gewijzigd? Zo ja, licht toe hoe.”
  

Is een intentieverklaring bindend?

In een intentieverklaring geeft je werkgever dus aan dat hij het voornemen heeft om je tijdelijke contract op een later moment om te gaan zetten in een vast contract. Het gaat er daarbij wel om dat je hetzelfde blijft functioneren en dat de bedrijfsomstandigheden gelijk blijven. Jammer genoeg is een intentieverklaring niet bindend. Het woord zegt het ook eigenlijk al: je werkgever heeft de intentie om jou in vaste dienst te nemen. Die intentie kan natuurlijk altijd veranderen. Juridisch gezien is een intentieverklaring dus geen bindende toezegging.
 

Gevolgen intentieverklaring voor de werkgever

Omdat een intentieverklaring niet bindend of rechtsgeldig is, zijn er geen gevolgen voor de werkgever bij het afgeven van een intentieverklaring. De verklaring is alleen bedoeld om de hypotheekverstrekker inzicht te geven in je (toekomstige) inkomenssituatie.
 

Een intentieverklaring aanvragen: hoe doe je dat?

Heb je een tijdelijk contract en ben je benieuwd hoe een intentieverklaring aanvragen in zijn werk gaat omdat je een huis wilt gaan kopen? Net als bij de werkgeversverklaring vraag je de intentieverklaring gewoon bij je werkgever aan. Als je bij een wat groter bedrijf werkt, is de kans groot dat je dit via de afdeling personeelszaken of de HR-afdeling moet regelen. In principe is de intentieverklaring onderdeel van het formulier van de werkgeversverklaring, zodat je er geen apart formulier voor hoeft aan te vragen.  

intentieverklaring

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Gerard van Buuren | Specialist Advieskennis Gerard is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.