Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Ik sta bij het BKR geregistreerd. Kan ik met een BKR-registratie een hypotheek afsluiten en een huis kopen?

Welke invloed heeft een BKR-registratie op het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een huis? Wanneer sta je eigenlijk geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR)?

Bekend bij het BKR

Je bent bekend bij het BKR bij het afsluiten van:

  • een krediet (kredietlimiet betaalrekening, doorlopende krediet, creditcard) vanaf € 250; 
  • een contract met een financiële verplichting (bijvoorbeeld een mobiel abonnement, uitgestelde betaling).

De kredietverstrekker geeft de gegevens door aan het BKR.

Positieve vermelding

Veel mensen staan positief bij het BKR geregistreerd. Een registratie bij het BKR hoeft namelijk niet te betekenen dat je betalingsproblemen hebt.

Bij een positieve melding in het BKR-register, dan zou het verkrijgen van een hypotheek en het kopen van een huis geen probleem moeten opleveren.

Negatieve registratie

Heb je wel een betalingsachterstand van meer dan 120 dagen, dan krijg je een negatieve registratie bij het BKR en een achterstandscodering. Dit heeft tot gevolg dat het de eerste 5 jaar heel moeilijk is om een hypotheek af te sluiten.

Soorten BKR-registraties

Er bestaat een aantal soorten BKR-registraties.

  • A-codering

Heb je onverhoopt een achterstand op je lening, dan krijg je in het BKR-register een A-codering, oftewel een achterstand. Je hebt bijvoorbeeld (herhaaldelijk) een termijnbedrag niet voldaan. De A-codering krijg je bij een betalingsachterstand van ongeveer drie maanden. Door deze code kan het lastiger worden om een hypotheek af te sluiten en een huis te kopen.

  • H-codering, een herstelde codering

Als er een A- (achterstand) of A1-codering is en die is hersteld, krijg je een H-code. Je betalingsachterstand is hersteld. Een enkele geldverstrekker bekijkt of ze alsnog een hypotheek voor je willen verstrekken zodat je een huis kunt kopen.


Bijzonderheidscoderingen

Naast de A- en H-coderingen bestaan er ook bijzonderheidscoderingen. Onderstaand vind je de coderingen.

  • Code SH: je hebt een oplopende schuld.
  • Code 1: er is een regeling getroffen zodat je het krediet of de lening kunt af betalen.
  • Code 2: je moet nog steeds een bedrag afbetalen aan de schuldeiser.
  • Code 3: er is minimaal 250 euro betaald om de schuld af te lossen.
  • Code 4: de schuldenaar is niet te vinden.
  • Code 5: dit is een tijdelijke code wat aangeeft dat je een tijdelijke preventieve betaalregeling hebt getroffen. Is de betalingsachterstand afbetaald, dan verdwijnt deze code.

Bij deze zwaardere BKR-coderingen, is geen enkele geldverstrekker bereid om een hypotheek te verstrekken. Je komt pas in aanmerking als je je schuld volledig hebt afgelost en de melding uit het BKR is verdwenen. Het uit de BKR halen gebeurt vijf jaar na de volledige aflossing.

Het hangt dus helemaal van de soort codering af of er een hypotheek mogelijk is of niet. Onze hypotheekadviseur vertelt je er meer over. Maak een afspraak.


BKR-registratie en NHG

Heb je in het verleden een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten en je verkoopt vervolgens je huis met verlies? Dan ontstaat er een restschuld en meldt de geldverstrekker je bij het BKR. Omdat je een NHG-hypotheek hebt, betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden de restschuld aan de geldverstrekker. Het verlies bij woningverkoop wordt zo kwijtgescholden, je hebt geen restschuld meer maar je krijgt wel altijd een registratie bij het BKR. Mocht je weer een huis kopen, dan kun je in ieder geval een hypotheek met NHG afsluiten. Let op: niet elke geldverstrekker is NHG volgend.

Als NHG het verlies bij woningverkoop niet kwijtscheldt, dan houd je een restschuld over en komt het verlies voor jouw rekening. Ga je deze restschuld afbetalen waarvoor je een lening afsluit en dus een financiële verplichting aangaat, dan krijg je een notering bij het BKR.

Onze hypotheekadviseurs vertellen je meer over een hypotheek met NHG en BKR-registratie. Maak vandaag nog een afspraak.

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak