Telefoonabonnement en hypotheek

De meeste mensen vinden het heel gewoon om een nieuwe telefoon in termijnen af te betalen. Er zijn dan ook veel telecombedrijven die abonnementen aanbieden waarbij je ook een nieuwe telefoon in handen krijgt. Je moet daarbij wel maandelijks een vast bedrag betalen voor het toestel. In feite is dit dus een soort lening en kan het zijn dat je hierdoor een BKR-registratie met je telefoon hebt. Dat betekent dat een telefoonabonnement je hypotheek dan op een nadelige manier kan beïnvloeden. 

BKR-registratie telefoon: zo werkt het

Vanaf 1 mei 2017 is het zo dat telefoonabonnementen die over de gehele looptijd (meestal één of twee jaar) meer kosten dan 250 euro, bij het BKR geregistreerd worden als een lening. Ook al betaal je maar twee of drie tientjes per maand aan je telefoonabonnement, de kans bestaat dat je toch al snel een paar duizend euro minder hypotheek krijgt. Je kunt een BKR-registratie met je telefoon voorkomen door je nieuwe telefoon meteen of binnen drie maanden af te betalen. Of door een aanbetaling voor de telefoon te doen waardoor de lening lager uitvalt dan de gestelde 250 euro. Maak je alleen gebruik van een SIM-only abonnement? Ook dan krijg je geen BKR-registratie.

Heeft een telefoonabonnement invloed op je hypotheek?

Ja, een telefoonabonnement heeft zeker invloed op je hypotheek. Tenminste, als je bij het abonnement ook een telefoon aanschaft die je maandelijks gaat afbetalen en waarvan het totale af te betalen bedrag hoger is dan 250 euro. Een telefoonabonnement wordt dan namelijk als lening gezien en de maandelijkse afbetaling wordt bij het BKR geregistreerd. Bij het aanvragen van een hypotheek worden je maximale woonlasten verminderd met de maandelijkse lasten voor het telefoonabonnement, waardoor je dus minder kunt lenen.

Hoeveel minder hypotheek door een telefoon?

Wil je weten hoeveel minder hypotheek je door een telefoon kunt krijgen? Dan doe je er goed aan om gebruik te maken van onze rekentool. Daarmee kan je zelf berekenen hoeveel je kunt lenen. Je geeft dan onder het kopje ‘Kredieten en Leningen’ aan hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je telefoon. Let op: het gaat daarbij alleen om de afbetaling van het toestel zelf en niet om de kosten die je maandelijks betaalt voor bellen, sms-en en internetten. 

Je ziet het: BKR, telefoon en hypotheek gaan niet zo goed samen als je via je telefoonabonnement een smartphone afbetaalt van meer dan 250 euro. Houd daar bij het afsluiten van een nieuw telefoonabonnement rekening mee en beslis dan of het voor jouw situatie al dan niet verstandig is om te doen.