Telefoonabonnement en hypotheek

De meeste mensen vinden het heel gewoon om een nieuwe telefoon in termijnen af te betalen. Er zijn dan ook veel telecombedrijven die abonnementen aanbieden waarbij je ook een nieuwe telefoon in handen krijgt. Je moet daarbij wel maandelijks een vast bedrag betalen voor het toestel. Een telefoon kopen op afbetaling dus, ook wel toestelkrediet genoemd. Een toestelkrediet is een soort lening en het kan zijn dat je hierdoor een BKR-registratie voor je telefoon krijgt. Dat betekent dat een telefoonabonnement je hypotheek dan op een nadelige manier kan beïnvloeden.

telefoonabonnement hypotheek

Wanneer BKR-registratie op een telefoon?

Sinds 1 mei 2017 is het zo dat telefoonabonnementen die over de gehele looptijd (meestal één of twee jaar) meer kosten dan 250 euro, bij het BKR geregistreerd worden als een lening. Ook al betaal je maar twee of drie tientjes per maand aan je telefoonabonnement, de kans bestaat dat je toch al snel een paar duizend euro minder hypotheek krijgt.

Wanneer geen BKR-registratie op een telefoon?

Je kunt een BKR-registratie met je telefoon voorkomen door niet te gaan voor een telefoon op afbetaling, maar je nieuwe telefoon direct of binnen drie maanden af te betalen. Of door een aanbetaling voor de telefoon te doen waardoor de lening lager uitvalt dan de gestelde 250 euro. Maak je alleen gebruik van een SIM-only abonnement? Ook dan krijg je geen BKR-registratie.

Heeft een telefoonabonnement invloed op je hypotheek?

Ja, een telefoonabonnement heeft zeker invloed op je hypotheek. Tenminste, als je bij het abonnement ook een telefoon aanschaft die je maandelijks gaat afbetalen en waarvan het totale af te betalen bedrag hoger is dan 250 euro. Een telefoonabonnement wordt dan namelijk als lening gezien en de maandelijkse afbetaling wordt bij het BKR geregistreerd. Bij het aanvragen van een hypotheek worden je maximale woonlasten verminderd met de maandelijkse lasten voor het telefoonabonnement, waardoor je dus minder kunt lenen.

Hoeveel minder hypotheek door een telefoon?

Wil je weten hoeveel minder hypotheek je door een telefoon kunt krijgen? Dan doe je er goed aan om gebruik te maken van onze rekentool. Daarmee kan je zelf berekenen hoeveel je kunt lenen. Je geeft dan onder het kopje ‘Kredieten en Leningen’ aan hoeveel je maandelijks kwijt bent aan je telefoon. Let op: het gaat daarbij alleen om de afbetaling van het toestel zelf en niet om de kosten die je maandelijks betaalt voor bellen, sms-en en internetten. 

Hoe lang geldt de BKR-registratie op een telefoonabonnement?

Zo lang je een toestelkrediet hebt, is dat bekend bij het BKR. Zodra het krediet is afbetaald, laat de telecomaanbieder dit aan het BKR weten. De registratie is dan nog vijf jaar zichtbaar bij het BKR, maar is niet meer van invloed op een eventuele hypotheekaanvraag.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk