Hypotheek aanvragen: hoe werkt het?

Sinds juli 2016 gelden voor het aanvragen van een hypotheek speciale Europese regels, voor insiders beter bekend als MCD. Op basis van deze nieuwe regels verloopt het aanvraagproces nu bij vrijwel alle geldverstrekkers op dezelfde manier: nadat je advies hebt ingewonnen over de voor jou best passende hypotheek wordt de hypotheekaanvraag ingediend bij de geldverstrekker van je keuze. Die geldverstrekker stuurt je binnen enkele dagen een zogenaamd voorlopig renteaanbod. Hierin staat de rente die de geldverstrekker jou voor de hypotheek in rekening wil gaan brengen.

Voorlopig en bindend aanbod

Accepteer je het voorlopig renteaanbod, dan leg je hiermee de rente vast. Om een definitieve offerte te krijgen, moet je nog een aantal stukken aanleveren. In het voorlopig renteaanbod vraagt de geldverstrekker om een aantal belangrijke stukken, zoals een werkgeversverklaring, salarisstrook, koopakte en taxatierapport. Nadat de geldverstrekker deze stukken heeft ontvangen en akkoord heeft bevonden, stuurt de geldverstrekker je daarna een zogenaamd bindend kredietaanbod. En zoals het woord het al zegt: dit aanbod is wél bindend.

Zodra je het bindend kredietaanbod hebt ontvangen, weet je zeker dat je je hypotheek hebt geregeld en kun je je makelaar een berichtje sturen dat je geen gebruik hoeft te maken van de ontbindende voorwaarden.

Ook al kunnen de termen voor het voorlopig renteaanbod en het bindend kredietaanbod per geldverstrekker onderling verschillen, de werkwijze is vrijwel overal dezelfde. Er zijn trouwens enkele geldverstrekkers die géén voorlopig renteaanbod sturen, die slaan deze stap over.