Restschuld op je hypotheek

Restschuld, ook wel verkoopverlies genoemd, is de schuld die ontstaat als je je huis vrijwillig verkoopt en de verkoopopbrengst lager is dan het bedrag dat je aan (aftrekbare) hypotheek hebt uitstaan. Een gedeelte van de (hypotheek)schuld blijft na verkoop van de woning bestaan en die moet je op een andere manier aan de geldverstrekker terugbetalen. Er wordt ook wel gesproken over dat je huis ‘onder water’ staat. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar je moet er wel rekening mee houden.

Huis verkopen met restschuld

Heb je plannen om je huis te verkopen en je verwacht verkoopverlies? Dan moet je een oplossing vinden om dit te financieren. Onderstaand vind je enkele mogelijkheden voor je restschuldfinanciering.

  • Restschuld woning aflossen

Als je voldoende spaargeld hebt, kun je een restschuld met eigen middelen aflossen. Ook kun je de tot de hypotheek behorende bankspaarrekening, levensverzekering en/of effectendepot ervoor gebruiken. Hier gelden wel bepaalde voorwaarden voor. Onze hypotheekadviseur kan je hier meer over vertellen.

Wanneer ouders daar de mogelijkheid toe hebben, kunnen zij een schenking aan hun kinderen (tussen de 18 en 40 jaar) geven. Met deze schenking kun je ook je restschuld financieren. 

Beschik je niet over eigen middelen of een schenking, dan kun je overwegen een persoonlijke lening af te sluiten.

  • Je restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek

In sommige gevallen kun je je restschuld meefinancieren in de hypotheek van je nieuwe huis. Toch kijken banken hier kritisch naar. Zo moet je bijvoorbeeld voldoende inkomen hebben om de rentelasten en (extra) aflossing te kunnen betalen. Ook is het zo dat restschulden die ontstaan zijn vanaf 1 januari 2018 niet meer mee te financieren zijn in box 1, maar in box 3. Dit betekent dat je geen renteaftrek meer krijgt op de restschuld.

  • Restschuld apart financieren

Ook kun je een restschuld financieren via een apart krediet. Steeds meer geldverstrekkers bieden mogelijkheden om een restschuld te financieren. De Hypotheker biedt een speciaal Restschuld Krediet. Dit krediet heeft een minimumbedrag van 10.000 euro en een maximum van 50.000 euro. De looptijd is tot 180 maanden (afhankelijk van de hypotheekrente). Enkele voordelen:

  • Aan het einde van de looptijd is het gehele kredietbedrag afgelost
  • Extra aflossen kan onbeperkt en zonder kosten
  • De makelaarskosten voor de verkoop van de huidige woning, kunnen in het Restschuld Krediet meegefinancierd worden

Ben je niet van plan om je huis te verkopen, maar verwacht je dat de waarde van je huis lager is dan de hypotheek die er op rust? Dan hoef je niets te doen. Je kunt overwegen om je schuld te verlagen door extra aflossen. Stijgen de huizenprijzen, dan kan je restschuld vanzelf minder worden.

Restschuld berekenen?

Wil je weten of je een restschuld uit je hypotheek kunt verwachten bij de verkoop van je huis? Check dan de waarde van je huis met onze Woningwaardemeter. Je krijgt een indicatie van de marktwaarde van je woning. Dit kan je helpen bij het bepalen van de verkoopwaarde van je woning.

Voorbeeldberekening

Huidige hypotheek € 240.000
Verwachte verkoopopbrengst € 218.000
Onderwaarde huis € 22.000
Kosten makelaar € 500
Totale restschuld €22.500

De hypotheekrente die je verschuldigd bent over een restschuld, mag je onder voorwaarden voor een periode van maximaal 15 jaar aftrekken. Deze aftrek geldt enkel voor restschulden die tussen 28 oktober 2012 en 31 december 2017 zijn ontstaan.

Krijg jouw mogelijkheden inzichtelijk

Meer weten over bovenstaande oplossingen? Of wil je je restschuld na verkoop woning (mee)financieren? Maak dan een afspraak en kom bij ons langs.