Eigen geld: hoeveel heb je nodig voor een hypotheek?

Als je een hypotheek gaat afsluiten, komen daar een aantal kosten bij kijken. Deze kosten kun je sinds 1-1-2018 niet meer meefinancieren in je hypotheek. Je hebt daarom eigen geld nodig als je een huis gaat kopen. Met hoeveel geld je rekening moet houden, leggen we je graag uit.

Kosten koper

De kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden, worden ook wel kosten koper (k.k.) genoemd. De kosten koper bestaat uit overdrachtsbelasting en notariskosten voor de leveringsakte. De overdrachtsbelasting bedraagt 2 procent van de woningprijs. De notariskosten kunnen sterk verschillen, maar liggen gemiddeld rond de € 1.000.

Andere kosten

Naast de kosten koper zijn er bij de aankoop van een woning nog andere kosten waar je rekening mee moet houden: 

  • Makelaarskosten: aan de makelaar betaal je kosten voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis. Deze kosten worden ook wel makelaarscourtage genoemd. De courtage is meestal een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs. Je kunt onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage. 
  • Taxatiekosten: voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is meestal een taxatierapport verplicht. De kosten voor een taxatierapport staan niet vast. De prijzen verschillen per taxatiebureau en makelaar en zijn soms onderhandelbaar.
  • Bouwkundige keuring: het is verstandig om bij een (ouder) huis altijd een bouwkundig onderzoek te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Verborgen gebreken komen dan aan het licht. Vaak krijg je een begroting van de kosten van de mogelijke herstelwerkzaamheden. Een bouwkundige keuring kost meestal een paar honderd euro.
  • Kosten Nationale Hypotheek Garantie: koop je een huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je eenmalig een provisie van 0,9 procent van de koopsom. Daar staan enkele voordelen tegenover. Zo betaal je bijvoorbeeld een lager rentepercentage betaalt. 
  • Advies- en bemiddelingskosten: je betaalt kosten voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen.

Rekenvoorbeeld

Als je een huis koopt van 2 ton met Nationale Hypotheek Garantie, dan moet je rekening houden met onderstaande kosten. Veel van deze kosten zijn een algemene schatting en kunnen in werkelijkheid uiteen lopen. Je kunt ervoor kiezen een huis te kopen zonder aankoopmakelaar en/of Nationale Hypotheek Garantie: deze kosten kun je dan buiten beschouwing laten.

Kosten koper  
Overdrachtsbelasting (2% van de koopsom) € 4.000
Notariskosten (richtprijs) € 1.000

 

Overige kosten  
Makelaarscourtage (richtprijs: bijvoorbeeld 1,8% van de koopsom inclusief btw) € 3.600
Taxatiekosten (richtprijs) € 400
Bouwkundige keuring (richtprijs) € 350
Kosten NHG (0.9 % van de koopsom) € 1.800
Advies- en bemiddelingskosten (richtprijs) € 2.500
   

Totale kosten € 213.650
Hypotheek € 200.000
Benodigd eigen geld € 13.650


 

Hoe zit het bij een nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning koop je in de regel ‘vrij op naam’. In dat geval hoef je geen kosten koper (notariskosten en overdrachtsbelasting) te betalen. Wel betaal je bouwrenteeen vergoeding die je aan de aannemer van je nieuwbouwwoning betaalt voor zijn gemaakte kosten. De hoogte van de bouwrente is afhankelijk van je aannemer.

Heb je al een huis op het oog? Check dan hier of je het kan betalen.