Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat zijn notariskosten?

De notaris berekent kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte (ook wel transportakte genoemd).

Bij de levering van een huis is de koper verplicht om een notaris in te schakelen. Hij is als enige bevoegd om een notariële akte op te maken. Het gaat dan om de eigendomsakte en de hypotheekakte. De notaris berekent voor het opmaken van deze akten kosten.

Bij een hypotheek van  250.000 euro liggen de notariskosten meestal rond 1.000 euro. Een nieuwbouwwoning koop je 'vrij op naam' (v.o.n.). De notariskosten voor de eigendomsoverdracht en de BTW zijn dan bij de koop inbegrepen.

Notariskosten zijn fiscaal aftrekbaar als ze gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening in verband met de aankoop, verbouwing of het onderhoud van de woning.

Tarieven die door de notaris worden berekend zijn vrij. Iedere notaris kan zijn eigen tarief berekenen. Een notaris dient aangesloten te zijn bij de Nederlandse Orde van Notarissen. 

Op zoek naar een notaris tegen een scherp tarief? Met onze Jazeker Notarisservice kun je onder andere besparen op de notariskosten voor het laten opmaken van je hypotheekakte en transportakte. Hiervoor werken we samen met Nationale Notaris, een landelijke keten van notariskantoren.

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak