Notariskosten

De notaris berekent kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte (ook wel transportakte genoemd).

Notaris is verplicht

Bij de levering van een huis is de koper verplicht om een notaris in te schakelen. Hij is als enige bevoegd om een notariële akte op te maken. Het gaat dan om de eigendomsakte en de hypotheekakte. De notaris berekent voor het opmaken van deze akten kosten.

Gemiddelde notariskosten bij het kopen van een huis

Bij een hypotheek van 250.000 euro liggen de notariskosten gemiddeld rond 1.000 euro. Een nieuwbouwwoning koop je 'vrij op naam' (v.o.n.). De notariskosten voor de eigendomsoverdracht en de BTW zijn dan bij de koop inbegrepen.

Kosten voor de notaris: vrij te berekenen tarieven

Tarieven die door de notaris worden berekend zijn vrij. Iedere notaris kan zijn eigen tarief berekenen. Een notaris dient aangesloten te zijn bij de Nederlandse Orde van Notarissen.

Welke notariskosten voor een hypotheek zijn aftrekbaar?

Notariskosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar als ze gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening in verband met de aankoop, verbouwing of het onderhoud van de woning. Je betaalt dus wel kosten, maar bij je belastingaangifte heb je daar voordeel van.

Bespaar kosten met de Jazeker Notarisservice

Op zoek naar een notaris tegen een scherp tarief? Met onze Jazeker Notarisservice kun je onder andere besparen op de notariskosten voor het laten opmaken van je hypotheekakte en transportakte. Hiervoor werken we samen met Nationale Notaris, een landelijke keten van notariskantoren.