Notariskosten voor een hypotheek

De notaris berekent kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de akte van levering (ook wel overdrachtsakte of transportakte genoemd). Op deze pagina vertellen we je alles over de notariskosten voor een hypotheek.

Huisje balanceert met geld

Notaris is verplicht

Bij de levering van een huis is de koper verplicht om een notaris in te schakelen. Hij is als enige bevoegd om een notariële akte op te maken. Het gaat dan om de akte van levering (eigendomsakte) en de hypotheekakte. De notaris berekent voor het opmaken van deze beide akten kosten.

Gemiddelde notariskosten bij het kopen van een huis

Tarieven die door de notaris worden berekend zijn vrij. Iedere notaris kan zijn eigen tarief berekenen. Bij een hypotheek van € 300.000 liggen de notariskosten gemiddeld rond de € 1.500 voor de beide akten samen.

Koop je een nieuwbouwwoning? Dan koop je die 'vrij op naam' (v.o.n.). Dit betekent dat de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de akte van levering betaald worden door de projectontwikkelaar. Je betaalt wel de notariskosten voor de hypotheekakte, gemiddeld zo'n 500 euro.

Notariskosten hypotheek oversluiten of tweede hypotheek

Bij het oversluiten van je hypotheek naar een andere hypotheekverstrekker krijg je ook te maken met notariskosten. Er moet namelijk een nieuwe hypotheekakte worden opgesteld. Hier ben je gemiddeld rond de 500 euro aan kwijt. 

Bij het afsluiten van een tweede hypotheek moet je in sommige gevallen ook naar de notaris voor een nieuwe hypotheekakte. Als er sprake is van een onderhandse verhoging (het verhoogde bedrag past binnen de inschrijving van de huidige hypotheek), dan is een bezoekje aan de notaris niet nodig. 

Welke notariskosten voor een hypotheek zijn aftrekbaar?

Notariskosten voor een hypotheek zijn fiscaal aftrekbaar als ze gemaakt zijn voor het afsluiten van een lening in verband met de aankoop, verbouwing of het onderhoud van de woning. De kosten voor de hypotheekakte kun je dus aftrekken van de belasting. De kosten voor de leveringsakte zijn niet aftrekbaar.  

Bespaar kosten met de Jazeker Notarisservice

Op zoek naar een notaris tegen een scherp tarief? Met onze Jazeker Notarisservice kun je onder andere besparen op de notariskosten voor het laten opmaken van je hypotheekakte en transportakte. Hiervoor werken we samen met Nationale Notaris, een landelijke keten van notariskantoren.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.