Bouwkundige keuring: wat is het?

bouwkundige keuring

De bouwkundige keuring (ook wel bouwtechnische keuring, bouwkundig rapport of bouwkundig onderzoek genoemd) geeft samen met het taxatierapport een objectief beeld van de waarde en staat van onderhoud van een huis. In het rapport vind je een beschrijving en foto's van de eventuele bouwtechnische gebreken die bij de keuring werden aangetroffen. 

Wat wordt er gecontroleerd bij een bouwkundige keuring?

Bij een bouwkundige inspectie krijg je op hoofdlijnen een beeld van de bouwkundige staat van een woning. En daarnaast vaak ook een inzage in de kosten om het huis weer in goede staat te brengen. Het is verstandig om bij een (ouder) huis altijd een bouwkundige keuring te laten uitvoeren naar de kwaliteit van de woning. Verborgen gebreken, zoals lekkages of houtworm, komen dan aan het licht. De bouwkundig ingenieur kijkt aan de buitenzijde naar het voeg- en schilderwerk. Ook aan de binnenkant wordt naar het schilderwerk gekeken. Daarnaast let hij op zaken als trapleuningen, de elektriciteit en de staat van de badkamer en de keuken. Ook de al dan niet aanwezige kruipruimte, de funderingen, de leidingen en het riool: ze komen allemaal aan bod bij een bouwkundig onderzoek.

Is een bouwkundige keuring verplicht?

Bij een hypotheek met NHG is een keuring soms verplicht. Een bouwkundig rapport is ook verplicht als de taxateur constateert dat er sprake is van achterstallig onderhoud van 10 procent of meer van de woningwaarde, of als de taxateur adviseert een bouwkundig rapport op te laten stellen.

Kosten bouwkundige keuring

Voor de bouwkundig rapport kosten moet je rekening houden met gemiddeld zo’n € 350. Dat lijkt misschien een behoorlijk bedrag, maar het kan je uiteindelijk ook heel veel geld besparen. Zorg je voordat je een bod op een huis uitbrengt voor een bouwkundige inspectie? Dan kun je de resultaten uit het bouwkundig rapport gebruiken bij de koopsomonderhandelingen. Ook zijn de kosten in sommige gevallen aftrekbaar via je aangifte inkomstenbelasting. Het rapport moet je dan aanvragen bij aankoop, verbetering of onderhoud van een woning (wat meestal ook het geval is).

Wie betaalt een bouwkundige keuring?

In de meeste gevallen betaalt de koper van een huis de kosten voor het laten uitvoeren van een bouwkundig onderzoek. Dat is ook wel logisch, want het is ook de koper die er het meeste baat bij heeft dat er een woning wordt gekocht die bouwtechnisch in een goede staat verkeert.

Een bouwkundige keuring kan je ook gemakkelijk via De Hypotheker regelen. Informeer naar de mogelijkheden bij je adviseur.