Makelaarskosten

Makelaarskosten of makelaarscourtage zijn kosten die de makelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis.

Voor de diensten van een makelaar betaal je kosten, deze kosten worden makelaarscourtage / makelaarskosten genoemd. De courtage is meestal een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs. Je kunt onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage. De tarieven kunnen namelijk verschillen.

Een normale makelaarscourtage ligt tegenwoordig tussen de 1 en 2 procent incl. btw. Je kunt in plaats van een percentage van een (ver)koopprijs een andere courtageberekening afspreken. Bijvoorbeeld een basisbeloning van 1000,- euro bij geslaagde verkoop en tien procent makelaarscourtage over het deel dat boven een afgesproken verkoopbedrag uitkomt. Leg de courtage die je afspreekt vast in de opdracht.

Bij een aankoop- of verkoopopdracht krijgt de makelaar alleen zijn courtage, wanneer de woning daadwerkelijk wordt aangekocht of verkocht. Bij een verkoopopdracht worden vaak naast de courtagekosten ook advertentiekosten in rekening gebracht. Deze kosten worden gemaakt om je woning onder de aandacht van kopers te krijgen.

Als je de opdracht voor de verkoop van je woning intrekt, dan brengt de makelaar vaak alleen de kosten in rekening die eventueel al zijn gemaakt. Als de Consumentenvoorwaarden Makelaardij van toepassing zijn, dan heeft de makelaar alleen recht op een bedrag aan intrekkingskosten als dit is afgesproken bij het verstrekken van de opdracht.