Verkoopmakelaar

De meeste mensen die hun woning willen verkopen, schakelen hierbij de hulp in van een verkoopmakelaar. Op deze pagina vertellen we je alles wat je moet weten over de verkoopmakelaar en beantwoorden we veelgestelde vragen.

 

Makelaar bezichtiging in huis

Wat is een verkoopmakelaar?

Een verkoopmakelaar is een professional in de vastgoedsector die zich bezighoudt met de verkoop van onroerend goed. Wat doet een makelaar? Hij of zij begeleidt de verkoper bij het gehele verkoopproces, van het bepalen van de juiste vraagprijs tot het afronden van de verkoopovereenkomst. Een verkoopmakelaar kan ook advies geven over het optimaliseren van de presentatie van de woning en het vinden van potentiële kopers.

Verschil verkoopmakelaar en aankoopmakelaar

Een verkoopmakelaar richt zich op het verkopen van woningen. De makelaar helpt de verkoper om de woning op de juiste manier te presenteren en te adverteren, potentiële kopers te identificeren en te benaderen, en de verkoopovereenkomst op te stellen en te onderhandelen over de verkoopprijs.

 

Aan de andere kant is een aankoopmakelaar een makelaar die zich richt op het aankopen van woningen. Hij of zij helpt de koper om geschikte woningen te vinden, onderzoekt de woningmarkt, adviseert over biedingen en helpt bij het onderhandelen over de aankoopovereenkomst.

 

Vaak bieden makelaars zowel verkoop- als aankoopdiensten aan. Ook kun je soms korting krijgen als je dezelfde makelaar inhuurt voor zowel de zoektocht naar een nieuwe woning als de verkoop van je oude woning.

Kosten verkoopmakelaar

De meeste verkoopmakelaars werken met een courtage, een percentage van de verkoopprijs van het huis. De exacte kosten verschillen per makelaar en zijn vaak onderhandelbaar. Het gemiddelde tarief voor een verkoopmakelaar ligt tussen de 1,0% en 2% van de verkoopprijs van de woning.

 

Lees meer over makelaarskosten

 

Voordelen van een verkoopmakelaar

Een verkoopmakelaar biedt verschillende voordelen voor de verkoper. Ten eerste heeft de makelaar veel kennis van de lokale vastgoedmarkt en kan hij of zij de verkoper helpen bij het bepalen van de juiste vraagprijs. Daarnaast kan de makelaar zorgen voor een optimale presentatie van de woning en het vinden van geschikte kopers. Ook kan de verkoopmakelaar de verkoper ontzorgen bij de onderhandelingen over de verkoopprijs en de verkoopovereenkomst.

Huis verkopen zonder makelaar? 

Het is mogelijk om een huis te verkopen zonder de hulp van een verkoopmakelaar, maar het kan lastig zijn om het gehele verkoopproces zelfstandig te doorlopen. Een verkoopmakelaar beschikt over veel kennis en ervaring en kan de verkoper helpen bij het vinden van geschikte kopers en het afhandelen van de verkoop.

Als je besluit om zonder makelaar je woning te verkopen, moet je zelf zorgen voor een correcte presentatie van de woning, het vinden van potentiële kopers en het afsluiten van de verkoopovereenkomst. Dit kan veel tijd en energie kosten.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk