Kosten koper (k.k.) 2024

Op deze pagina vertellen we je alles wat je wilt weten over de kosten koper: wat valt er allemaal onder kosten koper, hoeveel geld ben je er aan kwijt, welke kosten zijn aftrekbaar en nog veel meer.  In onze handige berekentool kun je ook snel berekenen hoeveel kosten koper jij waarschijnlijk moet betalen.

 

Huisje op stapel geld

Wat zijn kosten koper?

De betekenis van kosten koper, afgekort k.k., is de kosten die gemaakt moeten worden om eigenaar van een woning te worden. De kosten koper, ook wel koperskosten genoemd, betaal je altijd als je een huis koopt en bestaan officieel uit overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de eigendomsakte.

Echter worden alle bijkomende kosten voor het kopen van een huis (zoals notariskosten voor de hypotheekakte en de kosten voor hypotheekadvies) soms ook als kosten koper aangeduid.

Hoeveel procent is kosten koper in 2024?

Natuurlijk wil je weten hoeveel de kosten koper ongeveer is. Gemiddeld ben je ongeveer 4 à 6 procent van de woningwaarde kwijt aan de kosten koper (k.k.). Bij een woningwaarde van € 400.000 is dat dus tussen de € 16.000 en € 24.000.

Met welke kosten je allemaal rekening moet houden, lees je hieronder.

Overige kosten bij het kopen van een woning

Bij het kopen van een woning komen veel aanvullende kosten kijken. In de volksmond worden alle kosten die je bij het kopen van een huis hebt als kosten koper (k.k.) bestempeld. Naast de overdrachtsbelasting en de notariskosten, gaat het dan onder andere om:

Makelaarskosten 

Aan de makelaar betaal je kosten voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis. Deze kosten worden ook wel makelaarscourtage genoemd. De courtage is meestal een percentage van de uiteindelijke (ver)koopprijs. Je kunt onderhandelen met verschillende makelaars over de hoogte van de courtage. De tarieven kunnen namelijk verschillen.

Bankgarantie 

Bij de aankoop van je woning sluit je een koopovereenkomst. De verkopende partij verlangt in de meeste gevallen dat jij als koper na ondertekening van de koopakte een waarborgsom stort of een bankgarantie stelt. Dit geeft de verkoper meer zekerheid dat je de woning ook echt gaat afnemen. Een waarborgsom bedraagt meestal 10 procent van de overeengekomen koopprijs en moet binnen twee weken na ondertekening van de koopakte worden voldaan. Als je het geld niet hebt of niet zelf wilt storten, kun je een bankgarantie laten opstellen. De bank staat dan garant voor dat bedrag.

Taxatiekosten

Voor het verkrijgen van een hypotheek op een bestaande woning is meestal een taxatierapport verplicht. Zo laat je je woning taxeren en betaal je hier taxatiekosten voor. De kosten voor een taxatierapport staan niet vast en de prijzen verschillen per taxatie-bureau en makelaar en zijn soms onderhandelbaar.

Advies- en bemiddelingskosten

Je betaalt advies-en bemiddelingskosten aan de hypotheekadviseur: kosten voor het hypotheekadvies en het daadwerkelijk afsluiten van de hypotheek en de bijbehorende verzekeringen.

Nieuwbouw en kosten koper

Koop je een nieuwbouwwoning, dan is er geen sprake van overdrachtsbelasting. Ook wordt de woning automatisch op jouw naam gezet. De kosten die bij een notaris gemaakt worden, zijn bij de aankoopprijs inbegrepen. Je koopt een nieuwbouwwoning dan ook altijd ‘vrij op naam’, in plaats van de gebruikelijke kosten koper.

Kosten koper voor starters

Door de vrijstelling van overdrachtsbelasting voor starters tot 35 jaar, valt de kosten koper voor starters lager uit. Ben je een starter op de woningmarkt en jonger dan 35 jaar, dan betaal je voor woningen tot € 510.000 geen overdrachtsbelasting. Je kosten koper bestaat dan alleen uit notariskosten en eventuele andere extra kosten. Va deze vrijstelling kan je eenmalig gebruikmaken en geldt dus meestal alleen voor je eerste koophuis.

Kun je kosten koper meefinancieren?

Sinds 2018 is het niet meer mogelijk om meer dan 100 procent van de woningwaarde te lenen voor je hypotheek. Dit betekent dat je de kosten koper niet meer kun meefinancieren in 2024. De kosten koper dien je dus te betalen van eigen geld. Als je onvoldoende spaargeld hebt, kan een schenking mogelijk een uitkomst zijn.

Overwaarde gebruiken voor kosten koper

Heb je overwaarde op je oude woning? Dan kun je wel de kosten koper meefinancieren: je gebruikt dan de overwaarde om de kosten koper te betalen.

Zijn de kosten koper fiscaal aftrekbaar?

Een groot deel van de kosten koper zijn aftrekbaar van de belasting. Voor de volgende kosten koper kosten geldt een teruggave: 

  • Kosten voor de hypotheekadviseur
  • Bereidstellingsprovisie
  • Notariskosten voor de hypotheekakte
  • Kadastrale rechten voor de hypotheekakte
  • Taxatiekosten
  • Kosten voor de aanvraag van NHG

Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Kosten koper in termijnen betalen

De kosten koper betaal je altijd bij het passeren van de hypotheek bij de notaris. Je kunt de kosten daarom niet in termijnen betalen.

Arrow

Video: eigen geld en kosten koper

Als je een huis koopt, kun je maximaal 100% van de woningwaarde lenen. De overige kosten, ook wel kosten koper genoemd, betaal je van eigen geld. In deze video vertellen wij je waar je rekening mee moet houden wanneer je kosten koper betaalt.

Deze informatie is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk