Advies- en bemiddelingskosten voor een hypotheek

Ga je een huis kopen, dan heb je een hypotheek nodig. Veel mensen laten het advies en het afsluiten van de hypotheek over aan hypotheekadviseurs. Hier zijn kosten aan verbonden. Sommige hypotheekaanbieders hanteren een vast bedrag voor hypotheekadvies en bemiddeling. Anderen werken met een uurtarief. De kosten lopen sterk uit een. Houd er in ieder geval rekening mee dat de kosten voor advies en bemiddeling tussen 1.000 tot 3.000 euro uitkomen. Hiernaast zijn er nog bijkomende kosten als je een huis koopt. Lees meer over bijkomende kosten. 

De Hypotheker heeft richtprijzen opgesteld voor haar advies en bemiddeling. Lees meer over onze richtprijzen.

Kosten fiscaal aftrekbaar

Vaak zijn de advies- en bemiddelingskosten fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je het bedrag gedeeltelijk kunt terugkrijgen van de Belastingdienst. Je adviseur kan je uitleggen hoe dit werkt.

Provisieverbod per 2013

Voor januari 2013 werkten hypotheekaanbieders op provisiebasis. De kosten voor advies en bemiddeling werden niet zichtbaar getoond maar versleuteld binnen de hypotheek in afsluitprovisie, hypotheekrente en andere constructies. Zo wist je eigenlijk niet hoeveel geld je kwijt was aan de daadwerkelijke financiering van je hypotheek en de hypotheek zelf. De geldverstrekkers en de verzekeringsmaatschappijen betaalden de hypotheekadviseur provisie. Vanaf 2013 is hier verandering in gekomen. Sindsdien wordt de vergoeding die hypotheekaanbieders krijgen voor het adviseren en regelen van de hypotheek los getrokken en transparant gecommuniceerd.