Kosten hypotheekadvies

Ga je een huis kopen, dan heb je een hypotheek nodig. Veel mensen laten het advies en het afsluiten van de hypotheek over aan hypotheekadviseurs. Uiteraard zijn er kosten aan een hypotheek afsluiten verbonden.

 

Sommige hypotheekaanbieders hanteren een vast bedrag voor hypotheekadvies en bemiddeling. Anderen werken met een uurtarief. De kosten voor hypotheekadvies lopen sterk uit een. Houd er in ieder geval rekening mee dat de kosten voor advies en bemiddeling tussen € 2.000 tot € 4.500 uitkomen, afhankelijk van je persoonlijke situatie. Hiernaast zijn er nog bijkomende kosten als je een huis koopt.

De Hypotheker heeft richtprijzen opgesteld voor haar advies en bemiddeling. Lees meer over onze richtprijzen en de kosten van een hypotheekaanvraag.

Wat zijn advieskosten bij een hypotheek?

De advieskosten bij het afsluiten van een hypotheek zijn de kosten die je betaalt aan je hypotheekadviseur. Dat kan een vergoeding per uur zijn, maar meestal is dit een vast tarief dat je vooraf afspreekt (net zoals dat het geval is bij onze eerdergenoemde richtprijzen). De werkzaamheden waar deze advieskosten betrekking op hebben, zijn onder andere het vergelijken van de verschillende hypotheken, het doen van een inkomensanalyse en het geven van advies over welke hypotheek voor jou het meest geschikt zou zijn.

Wat zijn bemiddelingskosten bij een hypotheek?

Naast de advieskosten betaal je ook bemiddelingskosten bij het afsluiten van een hypotheek. De hypotheekadviseur is als het waren de tussenpersoon voor je hypotheek. Hij of zij bemiddelt dan voor je bij je hypotheek en vindt de best passende hypotheek voor jouw situatie. Vervolgens vragen de adviseur die hypotheek ook voor je aan.

Kun je advieskosten van je hypotheek meefinancieren?

Sinds 2018 kun je maximaal 100 procent van de woningwaarde financieren met een hypotheek. De overige kosten, waaronder de advies- en bemiddelingskosten, moet je dus van eigen geld betalen. Koop je een volgende woning en heb je overwaarde op je oude woning, dan kun je in veel gevallen de advieskosten voor de hypotheek wel financieren met die overwaarde.

Zijn advieskosten voor een hypotheek fiscaal aftrekbaar?

In de meeste gevallen zijn de bemiddelings- en advieskosten van een hypotheek aftrekbaar bij je aangifte inkomstenbelasting. Dat betekent dat je het bedrag gedeeltelijk kunt terugkrijgen van de Belastingdienst. Je adviseur kan je precies uitleggen hoe dit werkt.

Verbod op afsluitprovisie per 2013

Voor januari 2013 werkten hypotheekaanbieders op provisiebasis. De kosten voor advies en bemiddeling werden niet zichtbaar getoond maar versleuteld binnen de hypotheek in afsluitprovisie, hypotheekrente en andere constructies. Zo wist je eigenlijk niet hoeveel geld je kwijt was aan de daadwerkelijke financiering van je hypotheek en de hypotheek zelf. De geldverstrekkers en de verzekeringsmaatschappijen betaalden de hypotheekadviseur provisie. Vanaf 2013 is hier verandering in gekomen. Sindsdien wordt de vergoeding die hypotheekaanbieders krijgen voor het adviseren en regelen van de hypotheek los getrokken en transparant gecommuniceerd. 

Lees meer over onafhankelijk advies

Is een advies voor het afsluiten van een hypotheek verplicht? 

Het is mogelijk om een hypotheek zonder advies te sluiten. Dit heet 'Execution Only'. Bij De Hypotheker vinden we dit onverstandig en is Execution Only niet mogelijk. Al onze adviezen worden vastgelegd in een adviesrapport. Op die manier is het door ons gegeven advies reconstrueerbaar. Dit geeft je als klant de gelegenheid om nog eens rustig na te lezen hoe de adviseur tot het advies is gekomen. Met het rapport kun je het advies nog eens naslaan en de daarbij behorende relevante informatie lezen.  

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk