Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat zijn advies- en bemiddelingskosten?

Ga je een huis kopen, dan heb je een hypotheek nodig. Veel mensen laten het advies en het afsluiten van de hypotheek over aan hypotheekadviseurs. Hier zijn kosten aan verbonden. Sommige hypotheekaanbieders hanteren een vast bedrag voor hypotheekadvies en bemiddeling. Andere werken met een uurtarief. De kosten lopen sterk uit een. Houd er in ieder geval rekening mee dat de kosten voor advies en bemiddeling tussen 1.000 tot  3.000 euro uitkomen. Hiernaast zijn er nog bijkomende kosten als je een huis koopt. Lees meer over bijkomende kosten

De Hypotheker heeft richtprijzen opgesteld voor haar advies en bemiddeling. Lees meer over onze richtprijzen.

Vergelijk advies- en bemiddelingskosten

Het is de moeite waard om onderzoek te doen naar de advies- en bemiddelingskosten bij verschillende hypotheekaanbieders als je een huis koopt of andere financiële zaken voor je woning wilt laten regelen.

Kosten meefinancieren en fiscaal aftrekbaar

Vaak kun je de advies- en bemiddelingskosten meefinancieren in je hypotheek en verrekenen in je maandlasten. Ook zijn deze kosten in veel gevallen fiscaal aftrekbaar. Dat betekent dat je het bedrag gedeeltelijk kunt terugkrijgen van de Belastingdienst. Je adviseur kan je uitleggen hoe dit werkt.

Provisieverbod per 2013

Voor januari 2013 werkten hypotheekaanbieders op provisiebasis. De kosten voor advies en bemiddeling werden niet zichtbaar getoond maar versleuteld binnen de hypotheek in afsluitprovisie, hypotheekrente en andere constructies. Zo wist je eigenlijk niet hoeveel geld je kwijt was aan de daadwerkelijke financiering van je hypotheek en de hypotheek zelf. De geldverstrekkers en de verzekeringsmaatschappijen betaalden de hypotheekadviseur provisie. Vanaf 2013 is hier verandering in gekomen. Sindsdien wordt de vergoeding die hypotheekaanbieders krijgen voor het adviseren en regelen van de hypotheek los getrokken en transparant gecommuniceerd.