Onafhankelijk hypotheekadvies: waar let je op?

Veel hypotheekadviseurs doen zaken met een paar verschillende geldverstrekkers. Zij noemen zich onafhankelijk, omdat zij niet aan één specifieke hypotheekverstrekker gebonden zijn. Maar is een hypotheekadviseur echt onafhankelijk, dan wordt de keuze voor een bepaalde geldverstrekker bepaald door de persoonlijke wensen en mogelijkheden van de klant.

onafhankelijke hypotheekadviseur

Sommige mensen denken dat een hypotheekadviseur betaald wordt door de bank waar de hypotheek afgesloten wordt. Dit is echter niet het geval. Sinds 2013 is het namelijk niet meer toegestaan om als hypotheekadviseur een commissie te ontvangen voor het afsluiten van een hypotheek. Een hypotheekadviseur heeft er dus geen baat bij om een bepaalde bank al dan niet aan te raden en kiest voor de bank die het beste past bij de situatie van de klant.

Een groot aanbod aan hypotheken

Als je een huis koopt, wil je er zeker van zijn dat je de hypotheek vindt die nu en in de toekomst het beste bij je past. Je hebt daarom baat bij een zo ruim mogelijke keuze en een zo objectief mogelijk hypotheekadvies. Ga dus naar een hypotheekadviseur die zaken doet met zo veel mogelijk geldverstrekkers.

Zo'n groot aanbod van hypotheken vind je eigenlijk alleen bij grote gespecialiseerde organisaties, zoals De Hypotheker. Banken en verzekeraars werken graag samen met een organisatie van voldoende omvang. Bovendien wordt er door de hypotheekverstrekkers op gelet of een tussenpersoon Erkend Hypotheekadviseur is.

Een ander aspect waar je op kunt letten is of de hypotheekadviseur niet betrokken is bij de aan- of verkoop van het huis.

Om zeker te weten of je echt met een onafhankelijke hypotheekadviseur te maken hebt, moet je dus kijken naar de aard en omvang van de organisatie waarbij de hypotheekadviseur is aangesloten en naar het aantal geldverstrekkers waarmee hij of zij zaken doet. Neem de proef op de som: vraag concreet naar het aanbod van een aantal door jou genoemde banken en verzekeringsmaatschappijen. Als je aan het juiste adres bent, dan kan de adviseur je de rentepercentages en de voorwaarden zonder meer laten zien en alle banken vergelijken.

Wat is onafhankelijk advies?

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.