Kosten voor de aankoop van een bestaande woning

Sinds januari 2018 mag je nog maar 100% van de woningwaarde lenen voor je hypotheek. Als gevolg hiervan heb je meer eigen geld nodig dan in de jaren daarvoor. Wij zetten de kostenposten die voor eigen rekening komen voor je op een rijtje.
  • Notariskosten: kosten die je aan de notaris betaalt voor het opstellen van de hypotheekakte en de overdrachtsakte. Besparen op deze kosten? Lees over de Jazeker Notarisservice. Hiervoor werken we samen met Nationale Notaris, een landelijke keten van notariskantoren.
  • Overdrachtsbelasting: je betaalt 2 procent van de aankoopwaarde aan overdrachtsbelasting.
  • Taxatiekosten: kosten die je betaalt voor het laten taxeren van de woning.
  • Advies- en bemiddelingskosten (hypotheek)adviseur.

In veel gevallen kan je ook de volgende kosten maken:

  • Het bedrag dat je overbiedt: als de woning minder waard is dan de prijs die jij hebt geboden, betaal je het verschil zelf. 
  • Borgtochtprovisie: je betaalt eenmalig borgtochtprovisie als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit.
  • Kosten voor een bankgarantie: wanneer je de in de koopakte verschuldigde waarborgsom niet uit eigen middelen kan betalen.
  • Bereidstellingsprovisie: provisie die je betaalt wanneer de hypotheekofferte langer geldig moet blijven dan de eerste kosteloze periode. Bijvoorbeeld als de overdracht van de woning wat verder weg ligt.
  • Makelaarskosten: kosten die de makelaar je in rekening brengt voor de begeleiding bij het kopen of verkopen van een huis.
  • Bouwkundige keuring: kosten die je betaalt voor de bouwkundige keuring van een woning.

Rekenvoorbeeld

Ronald en Marcella kopen voor het eerst een woning. De koopprijs bedraagt 200.000 euro. Met welke kosten moeten ze rekening houden?

Verwervingskosten woning    
Koopsom woning € 200.000  
Overdrachtsbelasting (2%) € 4.000  
Notariskosten eigendomssakte € 500  
Makelaarskosten € 2.000  
Bankgarantie € 250  
Totale kosten verwerving woning € 206.750  
     
Kosten van de financiering    
Notariskosten hypotheekakte € 500  
Taxatiekosten € 500  
Borgtochtprovisie NHG (1% hypotheek) € 2.020  
Advies- en bemiddelingskosten € 3.000  
Totale financieringskosten € 6.020  
     
Totale kosten  € 212.770  

De maximale hypotheek 100% van de marktwaarde van een woning. Bij een marktwaarde van € 200.000 moeten Ronald en Marcella dus € 12.770 aan eigen middelen inbrengen.

Fiscaal aftrekbaar

Van bovenstaande kosten is een aantal kosten fiscaal aftrekbaar. Deze kosten zijn alleen fiscaal aftrekbaar als ze gemaakt zijn voor het afsluiten van je lening in verband met de aankoop, de verbouwing of het onderhoud van je woning.

Ook kom je vanaf 2013 alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek volgens een vast schema aflost, zoals bij een annuïteiten- of een lineaire hypotheek.

Daarnaast moet je denken aan de kosten die je moet maken voor het verhuizen en inrichten van je nieuwe woning. En wanneer je een overbruggingskrediet nodig hebt, dan betaal je daar ook kosten voor.

Het totaalbedrag van de kosten die je moet maken voor de aankoop van een bestaande woning, zijn vanwege overheidsmaatregelen in veel gevallen niet meer volledig in je hypotheek op te nemen. Om die reden heb je spaargeld nodig om een woning te kunnen kopen. De adviseur van De Hypotheker vertelt er graag meer over. Maak een afspraak.