Voorlopig koopcontract

Een (voorlopig) koopcontract is het contract dat je sluit voor de koop van een nieuw huis. Het gaat vooraf aan de overdracht bij de notaris en er zijn meestal ontbindende voorwaarden in opgenomen. Een voorlopig koopcontract wordt ook wel een koopovereenkomst of koopakte genoemd. De term ‘voorlopig’ koopcontract is eigenlijk niet helemaal juist. Want deze koopovereenkomst voor je huis is wel degelijk bindend. Dat geldt niet alleen voor jou als koper, maar ook voor de verkoper.

voorlopig koopcontract

Koopcontract huis tekenen

Op het moment dat je het als koper en verkoper eens bent over de prijs van een bestaande woning, tekenen jullie een koopcontract voor het huis. Hoe snel dat plaatsvindt, is meestal afhankelijk van de verkopende makelaar. Het kan soms al binnen een paar dagen. De verkoopmakelaar is ook meestal degene die de koopovereenkomst opstelt. Check vooraf goed of de inhoud van het contract klopt. Het ondertekenen doe je vaak op het kantoor van de verkopende makelaar. Maar thuis ondertekenen en opsturen of e-mailen naar de verkopende partij behoort ook tot de mogelijkheden.

Gaat het om de koop van een nieuwbouwwoning? Dan teken je een overeenkomst voor de aankoop van de grond en de bouw van de woning op de grond. Zo’n koopcontract heet dan een koop-aanneemovereenkomst.

Voorlopig koopcontract opstellen

Voor de koop van een woning is het verplicht om een schriftelijke overeenkomst op te stellen. In principe maken de koper en verkoper zelf uit hoe ze zo’n koopcontract opstellen en wat erin wordt opgenomen. Vaak maak je hierbij gebruik van een standaard overeenkomst. Voor een koopcontract is een notaris dus niet nodig.

In een koopcontract worden de volgende zaken minimaal opgenomen:

• De gegevens van de verkoper(s) en koper(s)
• De gegevens van de woning
• De koopprijs
• De ontbindende voorwaarden

Voorlopig koopcontract en bedenktijd

Je hebt als koper van een bestaande woning of nieuwbouwwoning drie dagen het recht het koopcontract te ontbinden zonder opgave van reden. Deze bedenktijd is bedoeld om jou te beschermen. Hij gaat in om 0.00 uur van de dag nadat je als koper een exemplaar van de door jou en de verkoper ondertekende koopovereenkomst hebt ontvangen. De drie dagen moeten minimaal twee werkdagen bevatten. Eindigt de termijn op een zaterdag, zondag of feestdag? Dan wordt de termijn verlengd tot en met de eerstvolgende dag die dat niet is.

Wat is het verschil tussen een voorlopig en definitief koopcontract?

Eigenlijk kun je niet spreken van een verschil tussen een voorlopig en een definitief koopcontract. Want zo lijkt het net of er twee aparte koopcontracten zijn. Een koopcontract dat door zowel koper als verkoper is ondertekend, is wel degelijk bindend. Alleen de bedenktijd van drie dagen en de eventuele ontbindende voorwaarden die zijn opgenomen, maken dat je er nog onderuit kunt. Met de term voorlopig wordt dus bedoeld dat partijen onder bepaalde in het koopcontract opgenomen omstandigheden onder de verplichtingen van het koopcontract uit kunnen. 

Hoeveel tijd mag er zitten tussen een voorlopig en definitief koopcontract? / Hoe lang is een voorlopig koopcontract geldig?

Aangezien er dus in feite geen echt verschil is tussen een voorlopig en een definitief koopcontract, is er ook geen sprake van een maximale tijdsspanne die daar tussen mag zitten. Op de datum van passeren (en dus ook de overdracht van het huis) worden bij de notaris wel de leveringsakte en de hypotheekakte getekend. Maar dat is niet hetzelfde als het (definitieve) koopcontract. De tijd tussen het getekende koopcontract en het tekenen van deze aktes is afhankelijk van de in de koopakte opgenomen overdrachtsdatum. 

Belang van ontbindende voorwaarden

Binnen de bedenktijd van drie dagen kun je de koopovereenkomst zonder reden dus gewoon ontbinden. Maar is de bedenktijd verstreken? Dan zit je eraan vast, tenzij de koopovereenkomst voor het huis ontbindende voorwaarden bevat. Een voorbeeld van zo’n voorwaarde is bijvoorbeeld het voorbehoud van financiering. Als de hypotheekverstrekker jou het geld niet leent voor de koop van het huis, zorgt deze ontbindende voorwaarde ervoor dat je nog van de koop af mag zien.

Koopcontract opstellen bij verkoop zonder makelaar

Als je je huis zelf verkoopt zonder hulp van een makelaar, dan is het mogelijk om zelf het koopcontract op te stellen. Laat dit wel goed controleren door iemand met verstand van zaken of stel je vragen aan de notaris.

Koopovereenkomst huis ontbinden: hoe doe je dat?

Wil je tijdens de bedenktijd van de koop afzien, dan moet je de verkoper op de hoogte stellen dat je het koopcontract van het huis wilt ontbinden. Het slimste is om dit te doen via mail of per aangetekende brief. Zo heb je een bewijs dat je de koop daadwerkelijk hebt ontbonden.

Is de wettelijke bedenktijd voorbij en wil je de koopovereenkomst van het huis ontbinden op basis van een ontbindende voorwaarde? Onthoud dan dat je hier zelf ook actie voor moet ondernemen. Het is niet zo dat een koop automatisch ontbonden wordt als er aan één van de ontbindende voorwaarden is voldaan.

In de koopovereenkomst staat vastgelegd op welke wijze het contract ontbonden kan worden. Je moet dit dan schriftelijk aan de verkoper laten weten, via de gangbare communicatiemiddelen. En je doet dat uiterlijk op de eerste werkdag na de datum waarvan in de ontbindende voorwaarde sprake is.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk

Mopinion