Overbruggingskrediet

Bij een overbruggingskrediet leen je tijdelijk het bedrag dat vrij zal komen uit de verkoop van je huidige woning, zodat je niet hoeft te wachten tot je huidige woning is verkocht en betaald.

Een overbruggingskrediet is nodig als de overwaarde van je oude verkochte woning nog niet is vrijgevallen en je daar wel over wilt beschikken bij de koop van je nieuwe huis. De overwaarde krijg je namelijk pas in handen als het oude huis is overgedragen en betaald. 

Rekenvoorbeeld

Je hebt een woning en deze op papier verkocht voor € 150.000. De bestaande hypotheek op deze woning is € 100.000. Hierdoor houd je € 50.000 over aan overwaarde na de overdracht van de woning. 

Stel dat je een nieuwe woning koopt voor € 210.000 en je wilt eigenaar van deze woning worden nog voor dat je je oude woning hebt overgedragen. Dan kun je op de nieuwe woning een lening  nemen van € 160.000 en een overbruggingskrediet van € 50.000.

Deze € 50.000 wordt dan meegenomen in de nieuwe financiering. Wanneer je eenmaal in de nieuwe woning woont en de oude woning wordt overgedragen aan de nieuwe eigenaar, wordt deze € 50.000 afgelost. 

Zekerheid geldverstrekkers

Geldverstrekkers zijn terughoudend met de verstrekking van overbruggingskredieten. Over het algemeen wordt te verwachten overwaarde alleen gefinancierd als de woning onherroepelijk is verkocht. 

Tijdens de overbruggingsperiode heb je meerdere leningen:

  • een hypotheek op je oude woning
  • een hypotheek op je nieuwe woning
  • een overbruggingskrediet.

Zodra de oude woning is verkocht, worden de hypotheek op de oude woning en het overbruggingskrediet afgelost en resteert alleen de hypotheek op de nieuwe woning. 

Het overbruggingskrediet loopt meestal via de geldverstrekker bij wie je ook de nieuwe hypotheek afsluit. De maximale looptijd van een overbruggingskrediet hangt af van de voorwaarden van de geldverstrekker en varieert meestal van zes maanden tot twee jaar. Als je na die periode je oude woning nog niet hebt verkocht, neem dan tijdig contact op met de geldverstrekker om een verlenging van je krediet te bespreken. Verlengen is namelijk niet vanzelfsprekend. 

Rente overbruggingskrediet

Je betaalt rente over het overbruggingskrediet. Dit is fiscaal aftrekbaar, zolang het krediet is afgesloten voor je eigen woning (je hoofdverblijf). Daarnaast betaal je meestal notariskosten en kosten voor het afsluiten.

De rente over het overbruggingskrediet zal niet (geheel) meer aftrekbaar zijn op het moment dat de bijleenregeling intreedt. De bijleenregeling is niet alleen van toepassing als je bij verkoop van de woning een overwaarde realiseert, maar ook als de termijn van de verhuisregeling van de te koop staande woning is verlopen. Dan 'verhuist' jouw te koop staande woning namelijk naar Box 3 en wordt deze fiscaal niet meer beschouwd als een eigen woning. Je moet in dat geval de overwaarde van de oude woning schatten en in mindering brengen op je totale eigen woningschuld die je bent aangegaan voor de nieuwe woning. Het gedeelte van de eigen woningschuld waarop de (geschatte of gerealiseerde) overwaarde in mindering komt, is als eerste het overbruggingskrediet. 

Meer weten over een overbruggingskrediet? Onze adviseur vertelt je er graag meer over. Maak vandaag nog een afspraak.