Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat betekent de bijleenregeling?

Sinds 1 januari 2004 is de bijleenregeling van kracht. Het doel hiervan is huiseigenaren te stimuleren om bij een verhuizing de overwaarde van hun huis te gebruiken voor de financiering van hun nieuwe woning.

Ontmoedigingsbeleid
De hypotheekrenteaftrek is ooit ingevoerd om eigenwoningbezit te bevorderen. Als je geld leent voor de aankoop, het onderhoud of de verbetering van je eigen huis, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Veel mensen probeerden hiervan maximaal te profiteren. Bij een verhuizing financierden ze de nieuwe woning volledig, de eventuele overwaarde van de oude woning gebruikten ze voor andere zaken. Om dit gedrag te ontmoedigen, is de bijleenregeling in het leven geroepen. Het is de bedoeling dat je bij een verhuizing de overwaarde van je oude huis gebruikt voor de aanschaf van je nieuwe woning.

Vervreemdingssaldo
De winst op de verkoop van je woning wordt door de Belastingdienst als volgt berekend. Van de opbrengst van het huis trek je de verkoopkosten en de resterende hypotheekschuld af. De rente van deze hypotheekschuld is fiscaal aftrekbaar: de zogenaamde Box 1-lening. Denk bij verkoopkosten aan de makelaarskosten. Het resultaat van deze berekening noemt de Belastingdienst 'vervreemdingssaldo'.

Vervreemdingssaldo gebruiken bij aankoop
Je wordt geacht het vervreemdingssaldo te gebruiken als je een nieuwe woning koopt. Het nieuwe hypotheekbedrag is dan:

  • de aankoopprijs;
  • plus de kosten van de nieuwe woning;
  • min het vervreemdingssaldo. 

Gevolgen beperkte aftrekbaarheid
Natuurlijk ben je vrij om een volledige hypotheek te nemen op de nieuwe woning. Maar dan is de rente slechts gedeeltelijk aftrekbaar. De hypotheekrente over een bedrag ter grootte van het vervreemdingssaldo mag je namelijk niet aftrekken. Dit kan gevolgen hebben voor hoeveel hypotheek je maximaal kunt krijgen.

Huren als fiscale pauze
Verhuis je regelmatig, dan kan er meerdere keren een vervreemdingssaldo ontstaan. De fiscus telt dit bij elkaar op en noemt dit 'eigenwoningreserve'. Deze reserve blijft drie jaar geldig. Tussentijds huren is dan een optie.

Voorbeeld
Stel, bij je laatste twee verhuizingen heb je 30.000,- euro winst gemaakt. Dan mag je de hypotheekrente over dit bedrag fiscaal niet aftrekken. Wil je dit omzeilen, dan zou je drie jaar moeten huren. Daarna vervalt de eigenwoningreserve en is de hypotheekrente over een eventuele volgende hypotheek weer maximaal aftrekbaar.

Maximaal fiscaal voordeel
Ondanks de bijleenregeling zijn er vrij veel mogelijkheden om toch maximaal fiscaal voordeel te behalen. Onze adviseurs kennen ze allemaal, maken een gedegen analyse van je persoonlijke situatie en zetten de zaken graag voor je op een rijtje. Maak nu een afspraak .