Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat betekent de bijleenregeling?

De overwaarde die vrijkomt bij de verkoop van je oude woning moet je weer investeren als je binnen drie jaar een volgende woning koopt. Als je dit niet doet en je sluit een lening af voor de volledige aankoopprijs van je nieuwe woning, dan heb je geen recht op hypotheekrenteaftrek over het leningbedrag ter grootte van die overwaarde. Vraag je adviseur naar de fiscale voorwaarden.

De bijleenregeling, waarom is deze ingevoerd?

De hypotheekrenteaftrek is ooit ingevoerd om eigenwoningbezit te bevorderen. Als je geld leent voor de aankoop, het onderhoud of de verbetering van je eigen huis, dan is de rente fiscaal aftrekbaar. Veel mensen probeerden hiervan maximaal te profiteren. Bij een verhuizing financierden ze de nieuwe woning volledig, de eventuele overwaarde van de oude woning gebruikten ze voor andere zaken. Om dit gedrag te ontmoedigen, is per 1 januari 2004 de bijleenregeling in het leven geroepen.

Maximaal fiscaal voordeel

Ondanks de bijleenregeling zijn er vrij veel mogelijkheden om toch maximaal fiscaal voordeel te behalen. Onze adviseurs kennen ze allemaal, maken een gedegen analyse van je persoonlijke situatie en zetten de zaken graag voor je op een rijtje. 

Maak nu een afspraak.

Een volgende woning op het oog? Weet wat er met je huidige hypotheek mogelijk is.

De Hypotheker regelt alles rond je hypotheek en je volgende huis.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak