Begrippenlijst

In de begrippenlijst vind je uitleg over moeilijke begrippen rondom hypotheken en andere financiële onderwerpen.

Wat zijn de kosten voor Nationale Hypotheek Garantie?

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie (NHG), betaal je kosten. 

Minder risico met Nationale Hypotheek Garantie

Voor de aankoop van je woning kun je een hypotheek afsluiten met NHG. Met NHG loop je als eigenaar van een woning minder risico en profiteer je van een rentekorting. NHG biedt namelijk voor de hypotheekverstrekker een extra zekerheid dat de hypotheek wordt afbetaald. Je kunt een hypotheek afsluiten met NHG voor een hypotheeksom van maximaal 290.000 euro.

Kosten NHG

Voor NHG betaal je eenmalig een bedrag, dit zijn de kosten NHG: zogenaamde borgtochtprovisie. In 2019 is dit 0,9 procent over het totale hypotheekbedrag. In ruil voor NHG-zekerheid bieden geldverstrekkers een rentekorting op de hypotheek. Dit voordeel kan oplopen tot 0,6 procent per jaar.

NHG en hypotheekvormen

Voor starters geldt dat zowel hypotheekrenteaftrek als een NHG-hypotheek alleen mogelijk zijn wanneer hun hypotheek in maximaal 30 jaar annuïtair of lineair wordt afgelost. Andere hypotheekvormen zijn voor starters sinds 1 januari 2013 niet meer mogelijk onder de Nationale Hypotheek Garantie.

Een andere wijziging voor NHG is dat de maximale hypotheek niet meer mag bedragen dan 100 procent van de marktwaarde van de woning. Is er sprake van energieverbetering, dan kun je maximaal 106 procent van de marktwaarde lenen.

Wil je een woning kopen met NHG?

Onze hypotheekadviseurs vertellen alles over de kosten en NHG. Maak een afspraak.

Op jezelf wonen. Ga je een huis huren of kopen?

De Hypotheker wijst je de weg in het doolhof van hypotheken en regelt alles rond je eerste hypotheek.

Maak een afspraak of stel je vraag aan één van onze specialisten.

Maak een afspraak