Wat zijn de aftrekbare kosten bij de aankoop van een woning?

Wanneer je een huis koopt, dan heb je naast eventuele hypotheekrenteaftrek ook het recht om eenmalig een aantal kosten die je gemaakt hebt tijdens de aankoop van de woning van de belasting af te trekken. Deze aftrekbare kosten voor de aankoop van een woning zetten we voor je op een rijtje.

Welk deel van de kosten koper is aftrekbaar?

De aankoopkosten die je als koper maakt voor de aanschaf van een huis noemen we ook wel kosten koper. Een deel van deze aankoopkosten van je woning mag je opgeven bij de Belastingdienst als aftrekpost. Dit doe je bij de aangifte inkomstenbelasting over het jaar waarin je het huis kocht. Dus als je een huis koopt in 2023, dan geef je de aftrekbare kosten op bij je aangifte voor 1 mei 2024.

De volgende kosten zijn aftrekbaar:

Koop je een nieuwbouwhuis? Dan zijn daarnaast nog de volgende kosten aftrekbaar:

Door de bovenstaande kosten die je gemaakt hebt bij elkaar op te tellen, kun je de eenmalige aftrekbare kosten van je eigen woning zelf berekenen. 


Welke kosten bij de aankoop van een woning zijn niet aftrekbaar van de belasting?

Helaas zijn niet alle aankoopkosten die de koper maakt aftrekbaar van de belasting. De kosten voor het verkrijgen van de woning zelf, zoals bijvoorbeeld kosten voor een aankoopmakelaar, zijn namelijk níet aftrekbaar. Dit worden ook wel verwervingskosten genoemd. Wél kun je de hypotheekrente aftrekken als je deze verwervingskosten in je hypotheek meefinanciert. De volgende verwervingskosten zijn géén aftrekposten:


Aftrekbare kosten aankoop woning

Wil je weten hoe hoog de kosten koper ongeveer zijn? Bekijk dan onze voorbeeldberekening op onze pagina over kosten koper 2023.

Kosten koper 2023

Deze informatie is gecontroleerd door:

Gerard van Buuren | Specialist Advieskennis Gerard is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.