Energielabel

Het energielabel informeert over het energieverbruik van een woning. Klassen en kleuren laten je zien hoe energiezuinig een huis is vergeleken met soortgelijke huizen. Zo is een woning met energielabel A (donkergroen) zuinig. Een woning met energielabel G (rood) is niet zuinig. Dit is handig om te weten als je overweegt een andere woning te kopen of je huidige woning te verkopen.

Als koper zie je direct de energiekwaliteit van de woning die je op het oog hebt. Op het moment dat woningen van bewoner wisselen, overhandigt de verkoper het energielabel aan de nieuwe eigenaar. Zo ben je goed op de hoogte van het energieverbruik van je toekomstige woning!

Hiernaast kun je op basis van het energielabel energiebesparende maatregelen nemen waardoor je energielabel vervolgens gecorrigeerd kan worden. Een energielabel is maximaal 10 jaar geldig. Meer informatie vind je op www.energielabel.nl

Energielabel verplicht sinds 2015

Bij de bouw, verkoop of verhuur van huizen is het energielabel verplicht. Begin 2015 hebben alle vijf miljoen huiseigenaren van de Rijksoverheid een gratis voorlopig energielabel ontvangen. Zodra je je woning verkoopt of verhuurt, zet je dit voorlopige label om naar een definitieve. De kosten van een definitief label lopen uiteen van ongeveer 15 euro tot 100 euro. Ontbreekt een definitief label bij verkoop of verhuur, dan riskeer je een boete van maximaal 405 euro.

Via www.energielabelvoorwoningen.nl kun je een verzoek doen om je voorlopige label om te zetten naar een definitief label. Je kunt dan ook documenten, facturen en foto’s uploaden. Die kunnen bewijzen dat jouw huis energiezuiniger is dan het voorlopige label aangeeft. Een erkend adviseur beoordeelt de aanvraag en past het label eventueel aan.

Naleving energielabel

De Inspectie Leefomgeving en Transport ziet toe op de naleving van het verplichte energielabel. Ze houdt in de gaten of het energielabel is overhandigd bij verkoop, nieuwe verhuur of oplevering van een gebouw. Is er geen label overhandigd, dan krijg je een waarschuwing. Als je deze waarschuwing negeert, dan kan een boete van 405,- euro volgen.

Wil je weten of jouw woning een energielabel heeft? Check het met de energielabel checker van RVO. 

Hoe kom ik aan een energielabel?

Erkende adviseurs kennen een energielabel toe aan een woning. Deze speciaal opgeleide adviseur meet het energielabel van de woning op. De adviseur stelt de klasse van het energielabel voor je huis vast op basis van woningkenmerken, zoals: woningtype, aantal bewoners, bouwperiode, gevel-, dak- en vloerisolatie, ventilatie, gebruikersoppervlakte, beglazing en zonnecellen.

Er zijn geen vaste prijzen voor het opstellen van een energielabel. Een adviseur bepaalt zelf de kosten hiervoor. Laat je dus goed informeren. Vraag vooraf meerdere prijsopgaven op.  

Energie Prestatie Advies (EPA)

Wil je weten of je meer energie kan besparen? Laat een Energie Prestatie Advies (EPA) uitvoeren door een erkende EPA-adviseur. Een EPA informeert over de mogelijkheden voor energiebesparing in je huis. Lees meer informatie op de website van Milieu Centraal.

Met onderstaande maatregelen verhoog je je huidige energielabel van je huis:

  • Isoleren van gevel, dak en/of vloer
  • Aanbrengen van dubbele beglazing
  • Aanschaffen van zuinige installaties voor verwarming en warm water
  • Toepassen van zonneboiler en zonnepanelen


Lees meer over de mogelijkheden om je woning te verduurzamen en over de verschillende manieren om verduurzaming te financieren.

Wil je een financieel advies zodat je kan investeren in energiebesparende maatregelen in jouw woning? Maak een afspraak met een hypotheekadviseur van De Hypotheker.