Marktwaarde van een woning

De waarde van de woning als deze vrij op de markt kan worden verkocht (in tegenstelling tot executiewaarde).

De waarde van je woning bepaalt, samen met je inkomen, hoeveel je maximaal kunt lenen. Om de waarde van je woning te bepalen hanteren geldverstrekkers de marktwaarde van de woning. Ook wel de vrije verkoopwaarde genoemd. De geldverstrekker bepaalt wat die marktwaarde precies is. Dat kan zijn:

  • De koopprijs van de woning
  • De koop-/aanneemsom, eventueel vermeerderd met grondprijs, bouwkosten, meerwerk, bouwrente en aansluiten nutsvoorzieningen
  • De getaxeerde waarde, eventueel na verbouw

De marktwaarde is dus de waarde die de woning oplevert onder normale omstandigheden. Zou je de woning via een gedwongen verkoop moeten verkopen, dan wordt er gesproken over de executiewaarde.

Sinds 2018 mag de maximale hypotheek niet meer hoger zijn dan de marktwaarde van de woning (100 procent).

Aankoop woning

Voor een aankoop van een bestaande woning is een taxatierapport meestal verplicht. De taxateur bepaalt de marktwaarde van de woning en noteer deze in het taxatierapport. Als je een bestaande woning gaat verbouwing, kan door de verbouwing de marktwaarde van de woning stijgen. Een taxateur kan na de verbouwing de waarde van je woning bepalen. 

Bij aankoop van een nieuwbouwwoning is de marktwaarde gelijk aan de koopsom of aanneemsom plus bouwrente, renteverlies tijdens de bouw en meerwerk.