Wat is een desktoptaxatie?

Een desktoptaxatie is een woningtaxatie door een onafhankelijke taxateur op afstand. Tijdens een desktoptaxatie wordt de woning dus niet bezocht, maar online gewaardeerd en vergeleken met andere soortgelijke woningen.

 

Desktoptaxatie

Je hebt een taxatierapport als je een huis koopt en een hypotheek afsluit. Maar ook bij een verhoging van je hypotheek voor bijvoorbeeld het verbouwen of verduurzamen van je woning vraagt de geldverstrekker vaak om een taxatierapport.

Voorheen kwam er een erkend taxateur langs in de woning, maar sommige hypotheekverstrekkers accepteren tegenwoordig ook desktoptaxaties.

Hoe werkt een desktoptaxatie?

Bij een desktoptaxatie, ook wel bureautaxatie of bureauwaardering genoemd, wordt een online waardebepaling uitgebracht op de woning door een onafhankelijke expert. Dit gebeurt aan de hand van een geautomatiseerd waarderingsmodel en de woningmarktinformatie van technologiebedrijf Calcasa. Dit model berekent de waarde van uw woning aan de hand van vergelijkbare verkochte woningen, waarbij rekening wordt gehouden met woningkenmerken, locatie en marktprijsontwikkelingen.

Voorwaarden desktoptaxatie

Omdat een desktoptaxatie minder nauwkeurig is dan een taxatie aan huis, zijn er bepaalde voorwaarden aan de taxatie verbonden. Zo mag je tot 90 procent van de getaxeerde waarde lenen, in plaats van 100 procent. Ook komen bepaalde woningen niet in aanmerking voor een desktoptaxatie, zoals opgeleverde nieuwbouw, appartementen, verbouwde woningen, boerderijen, recreatieve woningen, zakelijke panden en woningen met erfpacht.

Voordelen desktoptaxatie

  • Het is goedkoper dan een traditionele woningtaxatie
  • Je hebt binnen vier uur je taxatierapport in je mailbox
  • Een afspraak inplannen is niet nodig

Nadelen desktoptaxatie

  • Niet iedere hypotheekverstrekker accepteert een desktoptaxatie
  • Je kunt tot maximaal 90 procent van de woningwaarde lenen
  • Een desktoptaxatie is niet mogelijk bij elk type woning

Kosten desktoptaxatie

Er is geen standaard bedrag voor een hybride taxatie, dit mogen aanbieders zelf bepalen. Gemiddeld wordt er zo’n € 95 voor gevraagd. Dat is een stuk goedkoper dan een taxatie aan huis, waar je al snel een paar honderd euro voor betaalt.

Waar kan ik de desktoptaxatie aanvragen?

Een desktoptaxatie uitgevoerd door Calcasa kun je aanvragen via de website desktoptaxatie.nl

Welke geldverstrekkers accepteren de desktoptaxatie?

De lijst van hypotheekverstrekkers die de desktoptaxatie accepteren, wordt steeds groter. Ruim 30 geldverstrekkers werken met de desktoptaxatie, waaronder o.a. ING en ABN AMRO. Nationale Hypotheek Garantie accepteert de desktoptaxatie tot 90% van de markwaarde, maar het is wel zo dat elke hypotheekverstrekker zijn eigen voorwaarden kan hebben. Informeer hierover bij je hypotheekadviseur.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk