Wat is een online taxatie?

Een online taxatie is een woningtaxatie door een onafhankelijke taxateur op afstand. Tijdens een online taxatie wordt de woning dus niet bezocht, maar online gewaardeerd en vergeleken met andere soortgelijke woningen.

 

J8a1545 Social Media

Je hebt een taxatierapport als je een huis koopt en een hypotheek afsluit. Maar ook bij een verhoging van je hypotheek voor bijvoorbeeld het verbouwen of verduurzamen van je woning vraagt de geldverstrekker vaak om een taxatierapport.

Voorheen kwam er een erkend taxateur langs in de woning, maar sommige hypotheekverstrekkers accepteren tegenwoordig ook online taxaties.

Hoe werkt een online taxatie?

Bij de Desktop Taxatie®, ook wel bureautaxatie of bureauwaardering genoemd, wordt een online waardebepaling uitgebracht op de woning door een onafhankelijke expert. Dit gebeurt aan de hand van een geautomatiseerd waarderingsmodel en de woningmarktinformatie van technologiebedrijf Calcasa. Dit model berekent de waarde van uw woning aan de hand van vergelijkbare verkochte woningen, waarbij rekening wordt gehouden met woningkenmerken, locatie en marktprijsontwikkelingen.

Voorwaarden Desktop Taxatie®

Omdat een online taxatie minder nauwkeurig is dan een taxatie aan huis, zijn er bepaalde voorwaarden aan de taxatie verbonden. Zo mag je tot 90 procent van de getaxeerde waarde lenen, in plaats van 100 procent. Ook komen bepaalde woningen niet in aanmerking voor een online taxatie, zoals opgeleverde nieuwbouw, appartementen, verbouwde woningen, boerderijen, recreatieve woningen, zakelijke panden en woningen met erfpacht.

Voordelen online taxatie

  • Het is goedkoper dan een traditionele woningtaxatie
  • Je hebt binnen vier uur je taxatierapport in je mailbox
  • Een afspraak inplannen is niet nodig

Nadelen online taxatie

  • Niet iedere hypotheekverstrekker accepteert een online taxatie
  • Je kunt tot maximaal 90 procent van de woningwaarde lenen
  • Een online taxatie is niet mogelijk bij elk type woning

Kosten Desktop Taxatie®

Er is geen standaard bedrag voor een Desktop Taxatie®, dit mogen aanbieders zelf bepalen. Gemiddeld wordt er zo’n € 85 voor gevraagd. Dat is een stuk goedkoper dan een taxatie aan huis, waar je al snel een paar honderd euro voor betaalt.

Waar kan ik de Desktop Taxatie® aanvragen?

De Calcasa Desktop Taxatie® kun je aanvragen via de website desktoptaxatie.nl

Welke geldverstrekkers accepteren een Desktop Taxatie®?

De lijst van hypotheekverstrekkers die een Desktop Taxatie® accepteren, wordt steeds groter. Ruim 30 geldverstrekkers werken met de Desktop Taxatie®, waaronder o.a. ING en ABN AMRO. Nationale Hypotheek Garantie accepteert een Desktop Taxatie® tot 90% van de markwaarde, maar het is wel zo dat elke hypotheekverstrekker zijn eigen voorwaarden kan hebben. Informeer hierover bij je hypotheekadviseur.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk