Wat kost een startershypotheek?

Bij het kopen van je eerste woning komt een hoop kijken. Natuurlijk wil je ook graag weten wat dat ongeveer gaat kosten. De Hypotheker zet de kosten van een startershypotheek voor je op een rijtje.

Noodzakelijke kosten

  • Premie Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Koop je een huis onder de € 435.000? Dan kun je gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie. Je krijgt dan een lagere hypotheekrente en mocht je huis met een restschuld worden verkocht, dan kan deze worden kwijtgescholden. Om van de NHG gebruik te maken, betaal je in 2024 eenmalig een premie van 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Als je een huis koopt zonder NHG, betaal je deze kosten uiteraard niet.
  • Overdrachtsbelasting. Starters tot 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning tot € 51.000. Dat scheelt al gauw een paar duizend euro! Ben je ouder dan 35 jaar en/of is je huis duurder dan € 510.000? Dan betaal je helaas wél twee procent belasting over de koopsom. Voor een nieuwbouwwoning betaal je geen overdrachtsbelasting.   
  • Notariskosten. De notaris rekent kosten voor het opstellen van de hypotheekakte en de inschrijving in het Kadaster. Deze kosten zijn variabel, maar liggen meestal rond de € 1.000 à € 1.200. 
  • Taxatiekosten. De hypotheekverstrekker vraagt meestal om een taxatierapport van de woning. De taxatie moet gedaan worden door een erkend taxateur. Ook deze kosten variëren, maar liggen vaak rond de € 750.
  • Advies- en bemiddelingskosten. Hypotheekadvies heb je in alle soorten en maten. Je kunt naar je eigen bank, naar een onafhankelijk adviseur, of zonder advies je hypotheek afsluiten ('execution only'). Bij De Hypotheker kun je als starter al terecht vanaf € 1.495. Bekijk onze tarieven.   

Optionele kosten

  • Bankgarantie. Het is gebruikelijk dat je als koper vóór de overdracht een waarborgsom van tien procent van de woningwaarde overmaakt aan de notaris. Omdat het om veel geld gaat, wordt in plaats daarvan vaak een bankgarantie gesteld. De bank staat dan garant voor de waarborgsom en vraagt daarvoor meestal 1 procent van dit bedrag (dus 0,1 procent van de koopsom).
  • Aankoopmakelaar. Een aankoopmakelaar is niet verplicht, maar kan je onder andere helpen met het vinden van een geschikte woning, het onderhandelingsproces en de administratieve handelingen. Makelaars vragen vaak een vaste vergoeding of een percentage van de koopsom, bijvoorbeeld één procent. Met een makelaar valt vaak te onderhandelen over de prijs.
  • Bouwkundige keuring. Een bouwkundige keuring geeft een objectief beeld van de staat van onderhoud van het huis. In het rapport vind je een beschrijving en foto's van de eventuele bouwtechnische gebreken die bij de keuring werden aangetroffen. Bij NHG-hypotheken wordt een bouwkundige keuring soms verplicht gesteld. De kosten variëren, maar liggen vaak tussen de € 300 en € 400.
  • Kosten starterslening. In sommige gemeenten kun je als starter gebruik maken van een starterslening, een overbrugging tussen je maximale hypotheek en de prijs van de woning. Je betaalt hiervoor € 750. Omdat deze lening wordt gezien als een extra hypotheek, betaal je ook een NHG-premie en notariskosten. 

Rekenvoorbeeld

Martin en Ronja kopen in 2024 hun eerste woning voor € 300.000. Zij kiezen ervoor om zelf hun hypotheek af te sluiten via De Hypotheker en maken gebruik van Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Zij maken geen gebruik van een aankoopmakelaar of een starterslening en kiezen er ook voor om geen bouwkundige keuring uit te voeren. Omdat zij jonger zijn dan 35 jaar betalen ze geen overdrachtsbelasting. De volgende kosten moeten zij uit eigen zak betalen:

Soort kosten Bedrag
Premie NHG (0,6%) € 1.800 
Notaris € 1.200*
Taxatie € 650*

Advies en bemiddeling De Hypotheker

€ 1.495*
Bankgarantie € 300*
Totaal € 5.345

* Deze kosten kunnen variëren.

Wat kun je aftrekken van de belasting?

Gelukkig kun je een deel van de gemaakte kosten eenmalig aftrekken van de inkomstenbelasting. Het gaat om de notariskosten, taxatiekosten, advies- en bemiddelingskosten, NHG-premie en bouwkundige keuring (mits deze verplicht was voor de aanvraag van NHG).

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Ulrich Purperhart | Adviseur Adviesdesk