Euribor rente 2023

Misschien heb je wel eens gehoord van de term Euribor rente. Maar de kans is groot dat je niet precies weet wat die rente eigenlijk inhoudt. Op deze pagina geven we je daarom uitgebreide informatie over wat Euribor betekent, wat de Euribor rente is en hoe deze rente zich verhoudt ten opzichte van de hypotheekrente. Ook vind je hier de meest recente ontwikkelingen van de Euribor rente.

Eruibor rente

Wat is Euribor rente?

Euribor betekent: Euro Interbank Offered Rate. Dat houdt in dat een aantal (primaire) Europese banken geld aan elkaar lenen in euro’s en hiervoor het Euribor tarief hanteren. Je kunt Euribor dan ook zien als een soort maatstaf. De hoogte van de Euribor rentetarieven hangt vooral af van de economische omstandigheden in landen. Zoals de groei van de economie en de hoogte van de inflatie. Dit zorgt ervoor dat de hoogte van de Euribor rente eigenlijk niet te voorspellen is en het tarief ervan keer op keer verandert.

Hoe staat de Euribor in verband met de hypotheekrente?

De Euribor rente is het vergelijkingstarief voor de geldmarkt. Die geldmarkt bepaalt mede de hoogte van de hypotheekrente. Daarom wordt de Euribor gezien als een goede graadmeter voor de kortlopende hypotheekrente, waarbij de rentevaste periode maximaal twee jaar bedraagt. Bovenop het Euribor tarief betaal je ook nog een opslag. De hypotheekrente die dus uiteindelijk voor jou geldt is het van toepassing zijnde Euribor tarief plus die extra opslag. Meer weten over de hypotheekrenteverwachting voor de komende jaren? Bekijk dan ook eens onze rentebarometer.

Wat is de ontwikkeling van de Euribor rente?

De hoogte van het Euribor tarief wordt elke dag opnieuw vastgesteld. Er wordt dan een enquête gehouden onder een toetsgroep die bestaat uit 25 banken. Meestal wordt er gesproken over één Euribor rente maar in feite zijn er in totaal 8 verschillende looptijden met elk hun eigen tarief. De looptijd is daarbij achtereenvolgens 1 week, 2 weken en 1, 2, 3, 6, 9 en 12 maanden. Zo zit er dus verschil tussen bijvoorbeeld de Euribor van 1 maand, de 3 maands Euribor en de 12 maands Euribor.

De Europese Centrale Bank (ECB) oefent invloed uit op de rentes op de geldmarktrente via de zogenaamde refirente. De refirente is de rente die banken moeten betalen aan de ECB wanneer zij geld bij de ECB opnemen. Het hoofddoel van de ECB is prijsstabiliteit. Daarbij hoort een inflatie van rond de twee procent in alle landen met de euro. Onze economie werkt namelijk het beste als de prijzen stabiel zijn. Een te lage inflatie is net zo ongewenst als een te hoge inflatie.

Euribor rente verwachting 2023

Het afgelopen jaar is de inflatie enorm gestegen en dus veel hoger dan dit doel. De inflatie is omhooggeschoten door de sterk gestegen energieprijzen, verstoringen in de levering van producten door de coronacrisis én de oorlog in Oekraïne. De vraag is nu dus hoger dan het aanbod en daardoor stijgen veel prijzen. De ECB verwacht dat de inflatie ook op de middellange termijn boven de twee procent uitkomt. Daarom wil de centrale bank de vraag afremmen met renteverhogingen. De ECB heeft in juli 2022 voor het eerst in elf jaar de rente verhoogd, om vervolgens elke paar weken een nieuwe verhoging door te voeren.

Rente-expert Philip Bokeloh van ABN AMRO gaat ervan uit dat de ECB de rente in kleine stapjes zal verhogen en dat de rentes op hypotheken met een korte rentevaste periode evenredig zullen meestijgen.

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.