04-09-2018

Dagboek van een huizenkoper - Deel 2

Eveline Goesten

Eveline is 26 jaar, trainee bij de gemeente Delft en heeft net haar eerste huis gekocht in Schiedam. Speciaal voor De Hypotheker houdt ze een dagboek bij over haar ervaringen. In deel 1 van haar dagboek heb je kunnen lezen hoe ze haar droomhuis vond en haar bod werd geaccepteerd. In dit deel is het tijd voor de volgende fase: de hypotheek rond krijgen.

1 mei 2018

Gisteren ben ik langs geweest bij De Hypotheker voor een intakegesprek. Mijn vader ging mee. Dat vond ik wel een fijn idee: iemand met wie ik kon overleggen en die me zou kunnen helpen om bepaalde keuzes te maken.

Het was een aangenaam gesprek. Ik was best wel overweldigd omdat ik ineens een huis had gekocht en er nog veel moet worden geregeld, maar het gesprek was heel ontspannen en verkennend. Mijn adviseur Ronald nam echt de tijd voor ons. Hij heeft me meegenomen in het hele proces en verteld wat voor documenten ik moet aanleveren. Ook moet het huis getaxeerd worden, omdat de hoogte van je hypotheek gebaseerd wordt op de getaxeerde waarde van je woning. Ik vind de taxatie best spannend, want je weet van tevoren niet op welke waarde het huis getaxeerd wordt. Gelukkig heeft De Hypotheker veel contacten en kunnen zij via een samenwerkende makelaar de taxatie voor me regelen. Dat ik dat niet zelf hoef te regelen geeft me rust!

Ook heeft Ronald met de makelaar onderhandeld wanneer ik de sleutel van de woning krijg. Omdat ik een starterslening heb, duurt het gemiddeld wat langer voordat de hypotheek rond is. Er komen namelijk een hoop administratieve zaken bij de aanvraag van een starterslening kijken. Dankzij de onderhandeling van De Hypotheker met de makelaar kan ik toch binnen een aantal weken de sleutel van het huis krijgen. Zo leuk!

Ik heb wat ‘huiswerk’ van Ronald meegekregen om het proces in gang te zetten. Zo moet ik al mijn gegevens gaan verzamelen, zoals mijn arbeidscontract, pensioengegevens, gegevens over een eventuele studieschuld. Ik ga maar eens aan de slag om alles te verzamelen.

9 mei

Ik heb mijn gegevens verzameld en per mail naar Ronald verstuurd. Ik vond het soms best ingewikkeld, dus ik heb Ronald een aantal keer gebeld om wat vragen te stellen. Ook de commercieel assistentes op de vestiging kon ik altijd bellen met mijn vragen, dat is super handig. Volgende week heb ik weer een gesprek bij De Hypotheker en gaan we de details bespreken.

15 mei

Vandaag had ik een tweede gesprek bij De Hypotheker. Deze keer gingen we al mijn aangeleverde 'huiswerk' bespreken. Ook heeft Ronald me uitgelegd dat ik kan kiezen tussen verschillende hypotheekvormen, rentevaste periodes en aanbieders en heeft hij me geadviseerd wat de beste keuzes zouden zijn in mijn situatie (met een starterslening). Ik had er eerlijk gezegd weinig idee van, maar ik word steeds meer wegwijs in de wereld van hypotheken.

Ik heb gekozen voor een annuïtaire hypotheek, omdat je daarmee in het begin van de looptijd lagere maandlasten hebt. Nu gaat Ronald voor me aan de slag om alle administratie verder te verwerken.

Voor de starterslening moet ik trouwens best veel regelen, meer dan ik van tevoren had verwacht. Ik moet bijvoorbeeld eerst toestemming van de gemeente vragen, waarna mijn inkomen wordt getoetst om te kijken of ik de starterslening financieel kan dragen. Wanneer ik voldoe aan alle voorwaarden krijg ik een offerte voor de starterslening. Ten slotte moet ik naar de notaris. Wanneer het koopcontract rond is kan de starterslening goedgekeurd worden. Dus ik weet waarschijnlijk pas op het laatste moment of alles rond is. Het kost me best veel energie en ben stiekem blij wanneer alles achter de rug is!

25 mei

Ik ben vandaag wezen shoppen met vriendinnen en kwam een super gave bank tegen! Ik heb hem gelijk gekocht voor in het nieuwe huis. Hij is fluweel en okergeel. Echt zo gaaf! Ik krijg steeds meer zin om mijn huisje in te richten. Ik hoop dat de hypotheek snel rond is.

1 juni

Deze week heb ik mijn laatste gesprek bij De Hypotheker gehad. Nu gingen we de laatste puntjes op de i zetten. Ronald had alles al goed voorbereid, dus we liepen door alle documenten heen. Ik ben akkoord gegaan met het renteaanbod en de hypotheekvorm. Daarnaast heb ik mijn maandbedrag en rentevaste periode bepaald.

Nu is het wachten tot mijn hypotheek voorlopig wordt goedgekeurd, want deze kan ik dan weer gebruiken om mijn starterslening aan te vragen. Ik ben benieuwd!

10 juni

De hypotheek is rond! Ik ben zó blij! De assistent van De Hypotheker Schiedam belde me vanochtend op om het nieuws te vertellen. Ik was best wel zenuwachtig, het voelde een beetje alsof ik een telefoontje kreeg om te horen of ik geslaagd was voor mijn eindexamen: je weet dat het goed zit, maar het blijft spannend.

Ik was op mijn werk toen ik gebeld werd, toen heb ik gelijk het contract uitgeprint en daar ondertekend en weer ingescand. Dat gaat makkelijk! Zo meteen ga ik champagne drinken om het goede nieuws te vieren! Over een paar weken krijg ik de sleutel en kan ik beginnen met klussen.

Lees hier deel 3 van het dagboek van Eveline.