Tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek is een financiering die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit. Je sluit dus als het ware een extra hypotheek af. Dit doe je doorgaans bij dezelfde bank of hypotheekverstrekker als je eerste hypotheek. Een tweede hypotheek bij een andere bank afsluiten is in principe ook mogelijk, al zitten hier soms haken en ogen naar. Je kunt hierover advies inwinnen bij een hypotheekadviseur.

Waarom een extra hypotheek?

De meeste voorkomende reden voor het afsluiten van een tweede hypotheek is voor een verbouwing. Kun je aantonen dat het geld gebruikt is voor verbeteringen aan je woning? Dan is de rente van je tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar, zolang je een annuïtaire of een lineaire hypotheek hebt. Het fiscale voordeel geldt niet als je het geld voor andere zaken gebruikt.

Wil je de overwaarde op je woning benutten? Ook dan kan een tweede hypotheek een oplossing zijn. Let wel, de hypotheekrente is dan niet aftrekbaar.

Voorwaarden tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Of je een tweede hypotheek kunt krijgen, hangt af van verschillende factoren, namelijk:

  • Je inkomen;
  • De waarde van je woning;
  • Het soort verbouwing die je wilt uitvoeren (bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen of een nieuwe keuken);
  • Je huidige hypotheek: is deze nog passend?
Een hypotheekadviseur kan antwoord geven op de vraag of je een tweede hypotheek kunt afsluiten op basis van bovengenoemde factoren en hoe hoog deze hypotheek maximaal mag zijn.

Kosten tweede hypotheek

Aan het afsluiten van een tweede hypotheek zijn een aantal kosten verbonden. Zo vraagt de hypotheekadviseur advies- en bemiddelingskosten en moet er in de meeste gevallen een nieuw taxatierapport gemaakt worden van je woning.

Als je al veel op je hypotheek hebt afgelost, of je hypotheek staat voor een hoger bedrag ingeschreven, kun je de hypotheek misschien onderhands verhogen. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris voor het afsluiten van de tweede hypotheek. Is een onderhandse verhoging niet mogelijk, dan betaal je dus ook notariskosten. Deze kosten lopen uiteen, maar liggen gemiddelde rond de € 700.

Mits daar de financiële ruimte voor is, kun je de bovengenoemde kosten meefinancieren in de tweede hypotheek. De totale hypotheek mag niet hoger worden dan 100 procent van de woningwaarde. De kosten zijn daarnaast ook aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

Tweede hypotheek berekenen? Maak een afspraak

Om een goede berekening te maken voor je tweede hypotheek, raden we je aan een afspraak te maken met één van onze adviseurs. Bij het afsluiten van een extra hypotheek komen namelijk flink wat vragen kijken. Wat voor hypotheekvorm kies je voor je tweede hypotheek? Wat betekent zo’n extra hypotheek voor je huidige financiële situatie, en die van later? En: welke rentevaste periode sluit je af voor de tweede hypotheek?

Het zijn allemaal vragen waar een adviseur van De Hypotheker je uitstekend mee kan helpen. Zo sluit je altijd goed geïnformeerd en vertrouwd een tweede hypotheek af. Wil je meer weten over het afsluiten van een tweede hypotheek? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Afspraak maken arrow_forward

Deze informatie is gecontroleerd door:

Michael van der Hoeden | Specialist Advieskennis