Tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek is een financiering die je bovenop je bestaande hypotheek afsluit, een soort aanvullende hypotheek dus. Je sluit dus als het ware een extra hypotheek af. Dit doe je doorgaans bij dezelfde bank of hypotheekverstrekker als je eerste hypotheek. 

tweede hypotheek

Tweede hypotheek bij een andere bank

Een tweede hypotheek bij een andere bank afsluiten is in principe ook mogelijk, al zitten hier soms haken en ogen naar. Je kunt hierover advies inwinnen bij een hypotheekadviseur.

Waarom een extra hypotheek?

De meeste voorkomende reden voor het afsluiten van een 2e hypotheek is voor een verbouwing. Kun je aantonen dat het geld gebruikt is voor verbeteringen aan je woning? Dan is de rente van je tweede hypotheek fiscaal aftrekbaar, zolang je een annuïtaire of een lineaire hypotheek hebt. Het fiscale voordeel geldt niet als je het geld voor andere zaken gebruikt.

Wil je de overwaarde op je woning benutten? Ook dan kan een tweede hypotheek een oplossing zijn. Let wel, de hypotheekrente is dan niet aftrekbaar.

Voorwaarden tweede hypotheek afsluiten

Een tweede hypotheek afsluiten doe je niet zomaar. Of je een tweede hypotheek kunt krijgen, hangt af van verschillende factoren, namelijk:

  • Je inkomen;
  • De waarde van je woning;
  • Het soort verbouwing die je wilt uitvoeren (bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen of een nieuwe keuken);
  • Je huidige hypotheek: is deze nog passend?

Een hypotheekadviseur kan je meer vertellen over regels van een tweede hypotheek en antwoord geven op de vraag of je een tweede hypotheek kunt afsluiten op basis van bovengenoemde factoren.

Arrow

Haalbaarheid en betaalbaarheid

Bij De Hypotheker vinden we het belangrijk dat je een hypotheek krijgt die past bij jouw persoonlijke situatie. We letten er hierbij niet alleen op dat de hypotheek financieel haalbaar is op basis van jouw inkomen, maar ook dat je hypotheek betaalbaar is en blijft. We houden dan ook rekening met jouw uitgavenpatroon en wensen voor de toekomst.

Hoe hoog mag een tweede hypotheek zijn?

De totale hypotheek, dus de eerste en tweede hypotheek samen, mag niet hoger worden dan 100 procent van de huidige waarde van je woning. Daarnaast is de hoogte van de tweede hypotheek afhankelijk van jouw inkomen en eventuele vaste maandelijkse kosten, zoals leningen of een private lease auto

Kosten tweede hypotheek

Aan het afsluiten van een 2e hypotheek zijn een aantal kosten verbonden. Zo vraagt de hypotheekadviseur advies- en bemiddelingskosten en moet er in de meeste gevallen een nieuw taxatierapport gemaakt worden van je woning.

Als je al veel op je hypotheek hebt afgelost, of je hypotheek staat voor een hoger bedrag ingeschreven, kun je de hypotheek misschien onderhands verhogen. Je hoeft dan niet opnieuw naar de notaris voor het afsluiten van de tweede hypotheek. Is een onderhandse verhoging niet mogelijk, dan betaal je dus ook notariskosten. Deze kosten lopen uiteen, maar liggen gemiddelde rond de € 700. Mits daar de financiële ruimte voor is, kun je de bovengenoemde kosten meefinancieren in de tweede hypotheek. De kosten zijn daarnaast ook aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

Nadelen van een tweede hypotheek

Het belangrijkste nadeel van een tweede hypotheek is natuurlijk dat je maandlasten stijgen. Ook betaal je eenmalig een aantal kosten, zoals je hierboven al hebt gelezen. Ook is een tweede hypotheek afsluiten niet altijd mogelijk op basis van je inkomen. Of een tweede hypotheek voor jou mogelijk is, kun je laten berekenen door een hypotheekadviseur.

Tweede hypotheek berekenen? Maak een afspraak

Om een goede berekening te maken voor je tweede hypotheek, raden we je aan een afspraak te maken met één van onze adviseurs. Bij het afsluiten van een extra hypotheek komen namelijk flink wat vragen kijken. Wat voor hypotheekvorm kies je voor je tweede hypotheek? Wat betekent zo’n extra hypotheek voor je huidige financiële situatie, en die van later? En: welke rentevaste periode sluit je af voor de tweede hypotheek?

Het zijn allemaal vragen waar een adviseur van De Hypotheker je uitstekend mee kan helpen. Zo sluit je altijd goed geïnformeerd en vertrouwd een tweede hypotheek af. Wil je meer weten over het afsluiten van een tweede hypotheek? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een adviseur bij jou in de buurt.

Afspraak maken

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.