Verbouwing meefinancieren

Sinds 2018 mag je maximaal 100 procent van de marktwaarde van een woning lenen. Dat betekent dat je de bijkomende kosten uit eigen zak moet betalen. Gelukkig is er extra financiering mogelijk als je het huis dat je koopt nog wilt verbouwen. Heb jij een kluswoning op het oog? Lees dan deze informatie over een verbouwing meefinancieren.

verbouwing hypotheek

Extra hypotheek voor verbouwing

Een verbouwing van een bestaande woning maakt het huis vaak meer waard, bijvoorbeeld wanneer je kiest voor een uitbouw, dakkapel of nieuwe keuken of badkamer. In een taxatierapport kun je laten vastleggen wat de waarde van de woning wordt na de geplande verbouwing. Op basis hiervan kun je een hoger hypotheekbedrag krijgen dan zonder verbouwing. Zeg nu zelf: een kluswoning kopen wordt een stuk interessanter als je de verbouwing kan meefinancieren in je hypotheek!

Kan je elke verbouwing meefinancieren?

Na een verbouwing stijgt de waarde van de woning meestal niet met hetzelfde bedrag als de kosten van de verbouwing. Het soort verbouwing heeft daarom wel invloed op hoeveel extra geld je kunt lenen voor de verbouwing. Is de verbouwing waardevast? Dan kun je de volledige kosten hiervoor meefinancieren in je hypotheek. Denk hierbij aan een dakkapel financieren of een uitbouw.

Maar er zijn ook niet-waardevaste verbouwingen. Deze behouden niet per definitie hun waarde, bijvoorbeeld omdat ze heel erg smaakafhankelijk zijn. Wat jij ziet als een upgrade voor de keuken of badkamer op het gebied van design, is dat natuurlijk niet altijd in de ogen van een volgende bewoner. Daarom worden niet-waardevaste verbouwingen maar voor een deel meegefinancierd. Het andere deel moet je met eigen geld financieren.

Rekenvoorbeeld

Je koopt een huis voor € 350.000 euro en wilt gaan verbouwen voor € 50.000. De waarde van de woning zal na de verbouwing naar verwachting € 380.000 euro zijn. Je kunt dan een hypotheek krijgen voor € 380.000 en betaalt € 20.000 van eigen geld.

Bouwdepot: zo werkt het

Je kunt een verbouwing meefinancieren in je hypotheek. Daarvoor wordt een bouwdepot ingezet. Uit het bouwdepot betaal je de verbouwing of renovatie van het huis dat je gekocht hebt. Kies je voor nieuwbouw? Dan kun je uit het bouwdepot ook de kosten voor de grond en de bouwfases van het nieuwbouwhuis betalen.

Het werkt als volgt: het deel van je hypotheek dat voor de verbouwing is bedoeld, wordt door de bank voor je gereserveerd in een bouwdepot. De facturen van de aannemer die de verbouwing uitvoert, kun je opsturen naar de hypotheekverstrekker. Deze facturen worden betaald uit het bouwdepot.

Het geld dat aan het einde van de verbouwing nog over is in het bouwdepot, wordt gebruikt om een deel van je hypotheek mee af te lossen.

Hoe zit het met de rente over het bouwdepot?

Er is geen verschil tussen de hypotheekrente die je betaalt over je hypotheek en de rente die je betaalt over het bouwdepot. Het is dan wel een apart bedrag dat voor de financiering van de verbouwing is bedoeld, maar het valt wel onder het totale hypotheekbedrag. Je kunt dus ook voor extra hypotheek voor de verbouwing hypotheekrenteaftrek krijgen. 

Je ontvangt echter óók rente over het nog openstaande bedrag in het bouwdepot: depotrente. De meeste hypotheekverstrekkers verrekenen deze rente automatisch met het bedrag dat je die maand verschuldigd bent.

NHG-grens 2024: € 435.000

Wil je de zekerheid van een hypotheek en bouwdepot met NHG (Nationale Hypotheek Garantie)? Dan mag de koopsom inclusief verbouwingskosten maximaal € 435.000 bedragen, omdat je in 2024 maximaal 100 procent van de marktwaarde mag lenen. Om de waarde voor en na de verbouwing te laten bepalen, heb je een taxatierapport nodig. Het benodigde bedrag boven de € 435.000 moet je altijd met eigen geld financieren. Pas je energiebesparende voorzieningen toe? Dan is de maximale hypotheek die je met NHG kunt krijgen € 461.100. Of je bovengenoemde bedragen kunt lenen, is natuurlijk ook afhankelijk van je inkomen.

Wil je een verbouwing meefinancieren?

De mogelijkheden hiervoor zijn verschillend per geldverstrekker. Onze hypotheekadviseurs kunnen je er meer over vertellen.

Afspraak maken

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.