Depotrente

Overweeg je een nieuwbouwwoning te kopen, dan kom je ongetwijfeld de term depotrente tegen.

Meestal koop je een nieuwbouwwoning van tekening. De bouwactiviteiten moeten dan nog gaan beginnen. Het betalen van het nieuwe huis verloopt in stappen. Allereerst koop je de grond. Vervolgens wordt de bouwer naar mate de bouw vordert in termijnen betaald. Een nieuwbouwwoning kun je financieren met een hypotheeklening. De koopsom van de grond en al deze termijnen zijn afkomstig uit de hypotheek die je hebt afgesloten.

Bouwdepot

Het geld komt in een bouwdepot bij de bank of geldverstrekker. Vanuit deze depotrekening worden de kosten betaald voor de bouw van de woning, zoals de grond en de daarop volgende bouwfases (bouwtermijnen). Over die hypotheek betaal je vanaf het begin hypotheekrente aan de hypotheekverstrekker.

Depotrente

Over het bedrag van je hypotheek dat nog niet is uitbetaald aan de bouwer, ontvang je depotrente. De hoogte van de depotrente is in het ideale geval gelijk aan de hoogte van je hypotheekrente. Effectief betaal je dus alleen hypotheekrente over het hypotheekdeel dat aan de bouwer is betaald.

Lees verder alles over het kopen van een nieuwbouwwoning.