Blog Blog

Klushuis kopen? Gebruik deze tips!

Een klushuis kopen heeft een hoop voordelen. Het is vaak een stuk goedkoper dan een kant-en-klaar huis. Bovendien kun je het huis helemaal naar je eigen smaak en wens maken. Maar natuurlijk komt er ook een hoop tijd, geld en moeite kijken bij een kluswoning. Met onze tips voor het kopen van een klushuis kun jij goed voorbereid aan de slag.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 27/09/2022
Hypotheker9086

Bouwkundige keuring van je kluswoning

Zorg dat je, voordat je het klushuis koopt, een bouwkundige keuring laat uitvoeren. Zo zorg je ervoor dat je niet onverwachts voor hele hoge kosten komt te staan. Funderingsproblemen of problemen aan het dak kunnen bijvoorbeeld zorgen voor een hoge kostenpost.

Zelf klussen aan de woning, of uitbesteden?

Heb je een duidelijk beeld van alle klussen die je in de woning wilt gaan doen? Bedenk dan per klus of je dit zelf gaat doen of wilt uitbesteden. Wil je dingen gaan uitbesteden, zorg dan dat je op tijd een aannemer zoekt. Omdat veel mensen hun woning nu verbouwen, zitten aannemers vaak de komende maanden al volgeboekt.

Maak een begroting

Zoek uit hoeveel geld je ongeveer kwijt bent aan materiaal en eventuele arbeidskosten. Vaak kun je (een deel van) die kosten meefinancieren in je hypotheek. Je mag namelijk 100 procent van de woningwaarde ná verbouwing financieren met een hypotheek.

Maak de begroting niet te krap: houd ook rekening met zo'n 10 procent aan onvoorziene kosten.

Maak een planning

Naast een begroting is een planning natuurlijk ook van belang. In welke volgorde ga je de klussen oppakken? Ga je vakantiedagen opnemen of doe je alles in de weekenden? En waar woon je in de tussentijd? Vraag ook hulp aan vrienden en familie wanneer dit mogelijk is. Ook voor de planning geldt: maak het niet te krap. Vaak kosten klussen meer tijd dan je denkt en soms loop je helaas tegen tegenslagen aan. 

Vergunningen aanvragen

Bedenk je dat je niet alle klussen zomaar mag uitvoeren: het moet passen binnen het bestemmingsplan van de woning. Zoek dus op tijd uit of je vergunningen nodig hebt van de gemeente. Vaak is dit het geval bij een uitbouw of dakkapel.

Denk na over verduurzamen

Als je toch aan het verbouwen bent, denk dan ook eens na over verduurzaming van de woning. Zo is je huis gelijk toekomstproof en bespaar je op je energielasten. Een goede eerste stap is het goed isoleren van de woning. 

Wil je een klushuis kopen maar weet je niet waar je moet beginnen? Lees dan ons blogartikel met tips voor het kopen van een klushuis.

Lees meer over verbouwen