Uitkopen van ex-partner na scheiding of relatiebreuk

Als je samen een koopwoning hebt en besluit om uit elkaar te gaan, dan moet je beslissen wat jullie met de woning gaan doen. Dit heeft ook gevolgen voor de hypotheek. Als jullie besluiten dat één van jullie in het huis blijft wonen en de ex-partner ergens anders gaat wonen, dan komen hier een aantal zaken bij kijken. De ene partner koopt de andere partner uit en moet de hypotheek alleen gaan dragen. Dit proces wordt ook wel ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid genoemd.

Partner uitkopen

Hypotheek op één naam zetten

Voor de scheiding betaalden jullie waarschijnlijk de hypotheeklasten van jullie beide salarissen. Als je alleen in de woning blijft, drukken deze lasten alleen op jouw salaris. Vraag je af of je voldoende inkomen hebt om de (nieuwe) hypotheek en bijbehorende vaste lasten te betalen. De hypotheekverstrekker bepaalt of je de hypotheeklasten alleen kunt betalen. Mocht je alimentatie aan je ex-partner moeten betalen, dan beïnvloedt dit de hoogte van je nieuwe hypotheek. Een aan de hypotheek gekoppelde verzekering zal ook op één naam moeten worden gezet. De premie wordt dan door de hypotheekverstrekker aangepast aan de nieuwe dekking.

Ook speelt de waarde van de woning een belangrijke rol. Vanwege de huidige hoge huizenprijzen rust er vaak een overwaarde op de woning. Je moet de vertrekkende partner dan de helft van de overwaarde meegeven.

Wat gebeurt er bij onderwaarde?

Als er sprake is van onderwaarde, dan moet juist de vertrekkende partner geld geven aan de partner die in de woning blijft wonen.

Rekenvoorbeeld partner uitkopen

Wil jij je ex-partner uitkopen en is er sprake van overwaarde? Dan zal je de helft daarvan aan je ex-partner moeten betalen. In dit rekenvoorbeeld leggen we je uit hoe dat werkt.

Huidige woningwaarde € 350.000
Huidige hypotheek € 200.000
Overwaarde € 150.000
Te betalen aan ex-partner € 75.000


Bij een overwaarde van € 150.000 heeft de vertrekkende partner recht op de helft hiervan. De uitkoopsom is dus € 75.000.

Hypotheek verhogen voor uitkopen partner

Het bedrag dat je nodig hebt om je ex-partner uit te kopen kun je laten opnemen in je hypotheek. Die extra kosten moet je dan wel kunnen dragen. Een hypotheekadviseur kan dit voor je uitrekenen. 

Hypotheek overnemen berekenen

Een hypotheekadviseur kan voor je berekenen of het voor jou mogelijk is om de hypotheek over te nemen. De adviseur houdt hierbij onder andere rekening met je inkomen en met de hoogte van de nieuwe hypotheek (wanneer nodig met de kosten voor het uitkopen van je ex-partner erbij). Ben je benieuwd wat voor jou de mogelijkheden zijn? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een hypotheekadviseur bij jou in de buurt.

Partner uitkopen in termijnen

In principe is het ook mogelijk om de uitkoopsom in termijnen te betalen. Hierover dien je goede afspraken te maken met je partner en eventueel een mediator. 

Akte van verdeling

Bij het overnemen van de hypotheek moet er een akte van verdeling worden opgesteld door de notaris. In de akte moet komen te staan dat de woning alleen op jouw naam staat. Ook de hypotheekakte moet worden aangepast. Gebeurt dit niet, dan is je ex-partner na de relatiebreuk of scheiding nog steeds aansprakelijk voor het aflossen van de hypotheek en de rente. Jullie moeten er dus rekening mee houden dat zolang de hypotheek nog op beide namen staat, jullie ook allebei verantwoordelijk zijn voor de betaling van de hypotheeklasten.

Notariskosten

De kosten voor de akte van verdeling en het aanpassen van de hypotheekakte verschillen per notaris: je kunt een offerte opvragen bij verschillende kantoren. Wie van jullie deze kosten betaalt, mogen jullie zelf uitmaken. Vaak verdelen ex-partners de kosten onderling.  

Hypotheek overnemen zonder uitkopen: is het uitkopen van een partner verplicht?

Soms vragen mensen zich af of het mogelijk is om de hypotheek over te nemen zonder de ex-partner uit te kopen. In de praktijk komt dit echter niet voor, omdat de vertrekkende partner dan met lege handen achterblijft en niet kan profiteren van de overwaarde die ontstaan is ten tijde dat hij of zij nog in de woning woonde. 

Wat wel voorkomt, is dat ex-partners ervoor kiezen om samen eigenaar te blijven van de koopwoning. Bijvoorbeeld als het financieel niet mogelijk is om de hypotheek op één naam te zetten, maar ze de woning niet willen verkopen (bijvoorbeeld in het belang van de kinderen). Het is belangrijk om hierover duidelijke afspraken te maken en de hulp in te schakelen van een mediator en een hypotheekadviseur.

Meer over scheiden en je hypotheek

 

 

De informatie op deze pagina is gecontroleerd door:

Wendy Giltay | Specialist Advieskennis Wendy is specialist advieskennis bij De Hypotheker en ondersteunt adviseurs op vakinhoudelijk niveau en de dagelijkse adviespraktijk.