Hoofdelijke aansprakelijkheid

Je hoeft geen eigenaar te zijn van de woning om hoofdelijk aansprakelijk te zijn voor een hypotheekschuld. Koop je samen met je partner een woning en worden jullie beide eigenaar, dan eist de bank dat jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk worden. Koop je alleen een woning, dan wordt jij in de regel alleen aansprakelijk.

Bij het aangaan van een hypotheek word je vrijwel altijd hoofdelijk aansprakelijk. Teken je een hypotheekakte, dan ben je verantwoordelijk voor de betaling van de maandelijkse termijnen: de rente en/of de aflossing. Worden de termijnen niet meer voldaan, dan kan de bank elk van de contractanten volledig aansprakelijk stellen voor de resterende schuld.

Samenwonen

Gaan jullie samenwonen, dan hoeft er niets aan de hypotheek te worden gedaan. De eigenaar van de woning blijft dan als enige hoofdelijk aansprakelijk. Pas als de eigendomsverhouding van de woning verandert, wordt de andere mede hoofdelijk aansprakelijk. Bijvoorbeeld als je gaat samenwonen en je nieuwe partner koopt van jouw een deel van het huis.

Huwelijk of geregistreerd partnerschap

Zijn jullie getrouwd of hebben jullie een geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen, dan is de woning jullie gemeenschappelijk bezit. Beide partners zijn dan voor de helft eigenaar van het huis, terwijl de bank slechts de oorspronkelijke eigenaar hoofdelijk aansprakelijk kan stellen.

Als jullie getrouwd zijn onder huwelijkse voorwaarden of een geregistreerd partnerschap hebben onder partnerschapsvoorwaarden, dan staat in deze voorwaarden beschreven welke financiële verplichtingen van welke partner zijn. 

Ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid

Gaan jullie uit elkaar en een van de twee partners neemt het huis over, dan zijn er twee belangrijke stappen te nemen. 

1. De partner die het huis overneemt moet het woningdeel van de vertrekkende partner overnemen. Het overnemen van het woningdeel van je partner is geen vanzelfsprekendheid en een tijdrovend en complex proces. In veel gevallen moet de hypotheek worden omgezet om hypotheekrenteaftrek te behouden. Wil je weten of dit financieel haalbaar voor je is? Maak een afspraak bij de adviseur.
2. Daarnaast moet de vertrekkende partner ontslagen worden uit zijn of haar hoofdelijke aansprakelijkheid.

Lees meer over uit elkaar gaan.