Samenwonen

Jullie willen samen gaan wonen. Er kunnen zich meerdere situaties voordoen:

Ieder nog apart

Jullie wonen ieder nog apart; dan wel in je eigen huurhuis, dan wel bij je ouders. Jullie besluiten samen te gaan wonen en willen een huis kopen. Wat betekent dit dan? Jullie worden samen eigenaar van de woning. Maar dit houdt ook in dat je beide aansprakelijk bent voor de hypotheek.

Als je gaat samenwonen, is het verstandig om zaken vast te leggen. Rondom ‘samenwonen’ is er namelijk nauwelijks iets geregeld in de wet. Jullie zijn niet automatisch elkaars erfgenoten. Bij overlijden van een van de partners gaat bijvoorbeeld de woning naar de familie van de overledene en niet naar de overgebleven partner. Ook heb je geen recht op nabestaandenpensioen. Deze zaken kun je laten vastleggen in een samenlevingscontract of een testament.

Jij hebt een koophuis

Je hebt al enige tijd een eigen koopwoning. Je partner komt bij je wonen. Wat betekent dit voor je hypotheek? En wat zijn je mogelijkheden?

Als jullie niets regelen, dan is er ook niets geregeld mocht een van jullie komen te overlijden. Het is verstandig om deze zaken vast te leggen in een samenlevingscontract of een testament.

Tot 1 januari 2018 kon je er ook voor kiezen om te trouwen. Je werd dan automatisch mede-eigenaar van de woning. Momenteel trouw je echter niet meer standaard in algehele gemeenschap van goederen, maar op basis van een beperkte gemeenschap van goederen. Dit houdt onder andere in dat alle bezittingen en schulden van voor het huwelijk gescheiden blijven en een eigen woning dus eigendom blijft van de oorspronkelijke eigenaar. Willen jullie trouwen en wel samen eigenaar worden van de woning, dan moeten er huwelijkse voorwaarden worden opgemaakt waarin dit wordt bepaald. 

Wil je niet trouwen, maar wel dat je partner mede-eigenaar wordt, dan moet de hypotheek omgezet worden. Dit brengt kosten met zich mee: je moet dan onder andere overdrachtsbelasting betalen en opnieuw naar de notaris.

Ieder heeft een koopwoning

Jullie hebben beide een eigen koopwoning. En nu willen jullie samenwonen in een nieuwe koopwoning. De twee huizen staan al te koop en de kans is groot dat ze snel worden verkocht.

Hebben jullie overwaarde op de woning? Sinds 1 januari 2004 is de bijleenregeling van kracht. Het doel hiervan is huiseigenaren te stimuleren om bij een verhuizing de overwaarde van hun huis te gebruiken voor de financiering van hun nieuwe woning. Je steekt dus de overwaarde van de verkoop van je oude huis in de financiering van jullie nieuwe woning.

Verkoopt een van jullie de oude woning met verlies? Dan kun je deze restschuld, mogelijk meefinancieren in jullie hypotheek voor jullie nieuwe woning.
Willen jullie de hypotheek meenemen, dan komen jullie wellicht in aanmerking voor de overgangsregeling. Je hebt dan nog het voordeel van hypotheekaftrek. Vanaf 1 januari 2013 kom je namelijk alleen in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek als je de hypotheek volgens een vast schema aflost, zoals bij een annuïteiten- of een lineaire hypotheek. Laat je dus goed informeren over jullie financiële mogelijkheden.

Maak een afspraak bij de adviseur van De Hypotheker.