Samen een huis kopen en je hypotheek

Ga je samen een huis kopen? Dan is dat een grote stap en niet alleen voor jullie relatie. Wat er verandert op het gebied van jullie hypotheek en financiën is deels afhankelijk van de door jullie gekozen samenlevingsvorm.

Hoeveel kunnen we lenen?

Bruto jaarinkomen
Leeftijd
Koop je een huis met je partner?
Bereken jaarinkomen of inkomen als ondernemer
header-image
  • 100% onafhankelijk

    De Hypotheker is volledig onafhankelijk en vergelijkt meer dan 40 banken op rente én voorwaarden.

  • Advies op maat

    Samenwonen? Wij kijken naar je persoonlijke situatie voor de hypotheek die het beste bij je past.

  • Goed voorbereid een huis kopen

    Het Hypotheker Certificaat zorgt ervoor dat jullie duidelijkheid hebben over het maximale leenbedrag.

Samenlevingsvormen

Nederland kent verschillende samenlevingsvormen. Zo is er naast het huwelijk ook het geregistreerd partnerschap. Of jullie kiezen om te gaan samenwonen met of zonder samenlevingscontract.

Samenlevingsvormen

Gezamenlijk een huis kopen: getrouwd of geregistreerd partnerschap?

Moet je getrouwd zijn om te kunnen samenwonen in een koophuis? Nee, dat is niet verplicht. Sta je nog voor de keuze tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap, dan gelden praktisch dezelfde wettelijke bepalingen. Sinds 2018 trouw je in beperkte gemeenschap van goederen, tenzij je andere voorwaarden laat opmaken. Aan trouwen of een geregistreerd partnerschap hoeven geen kosten verbonden te zijn omdat je in veel gemeenten op een bepaalde dag in de week gratis kunt trouwen.

Samen een huis kopen: samenlevingscontract

Rondom samenwonen is in de wet nauwelijks iets geregeld. Door een samenlevingscontract op te stellen, kun je een aantal belangrijke zaken goed vastleggen. Zoals dat je 100% eigenaar wordt van de woning als je partner overlijdt en dat je recht hebt op een hogere vrijstelling van erfbelasting. Maar een samenlevingscontract is niet verplicht. De kosten van een notarieel samenlevingscontract bedragen gemiddeld 250 euro zonder testament voor je partner en gemiddeld 750 euro voor een samenlevingscontract met testament.

Huis kopen met partner: niets op papier

Niet iedereen heeft zin om dit soort zaken te regelen, of vindt ze gewoonweg niet nodig. Je kunt dus ook gaan samenwonen in een koophuis zonder iets op papier te zetten. Dat kost je dan uiteraard niets. Maar het betekent ook dat bij overlijden je bezittingen en de helft van het huis naar de familie van je partner gaan. En dat de mogelijkheid bestaat dat je niet meer in het huis kunt blijven wonen.

Samen een huis kopen: een stappenplan

Bij samen een huis kopen komt veel kijken. In zes duidelijke stappen leggen wij het proces uit van een woning kopen, samenwonen en je hypotheek regelen.

Oriënteren

open-item
Voordat jullie samen een huis kopen, is het belangrijk je goed te oriënteren, door bijvoorbeeld te berekenen hoeveel hypotheek jullie samen kunnen krijgen. Niet beide inkomens tellen volledig mee: het inkomen van de minstverdienende partner wordt (in 2021) voor 90% meegenomen. Als één van jullie of beiden nog een koophuis hebben, dan is de eventuele overwaarde natuurlijk ook belangrijk om mee te nemen. Een hypotheekadviseur kan jullie helpen met het in kaart brengen van jullie volledige financiële situatie. Het oriëntatiegesprek is vrijblijvend en kosteloos.

Op huizenjacht

open-item
Wanneer jullie weten wat jullie budget is en wat jullie woonwensen zijn, is het tijd om op huizenjacht te gaan. Dat kunnen jullie op eigen houtje doen, maar jullie kunnen ook een aankoopmakelaar inschakelen. Makelaars hebben veel ervaring en kennis van de situatie op de huizenmarkt. Zij kunnen jullie helpen een geschikte woning te vinden en een gedegen bod uit te brengen. Bezichtig meerdere huizen om erachter te komen wat jullie belangrijk vinden aan een toekomstige woning. Bijvoorbeeld de omgeving, het aantal vierkante meters of een instapklare woning.

Onderhandelen over je droomhuis

open-item
Hebben jullie je droomhuis gevonden? Dan is het tijd om een bod uit te brengen! Bied niet gelijk hoeveel jullie maximaal willen betalen, zodat er nog ruimte is om te onderhandelen. Zo'n onderhandeling is erg spannend, zeker als het de eerste keer is als je een huis gaat kopen met een partner. Wij zetten daarom vijf nuttige tips voor je op een rijtje.

Je hypotheek regelen

open-item
Is jullie bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Er wordt een koopcontract opgesteld door de verkoopmakelaar. Na het tekenen van dit contract hebben jullie nog drie dagen bedenktijd, voordat het contract bindend is. Het is nu ook tijd om jullie hypotheek te gaan regelen. Tijdens een afspraak met je hypotheekadviseur bespreken jullie alle belangrijke punten. Bijvoorbeeld: welke hypotheekverstrekker past het beste bij jullie situatie en wensen, hoe lang willen jullie de hypotheekrente vast zetten en wat gebeurt er bij arbeidsongeschiktheid en overlijden van één van beiden? Na het gesprek met de adviseur gaan jullie aan de slag met het verzamelen en aanleveren van alle documenten die nodig zijn voor de hypotheekaanvraag.

De hypotheekofferte tekenen

open-item
Je hypotheekadviseur schrijft een adviesrapport en gaat aan de slag met het aanvragen van jullie hypotheek. Wanneer de hypotheekverstrekker akkoord geeft op alle documenten, ontvangen jullie de hypotheekofferte: het bindende aanbod. Na het tekenen van de offerte kunnen jullie gaan aftellen tot de dag van het passeren van je hypotheek.

Naar de notaris

open-item
Zet de champagne maar koud: vandaag gaan jullie naar de notaris! Hier zullen zowel jullie als de verkoper(s) de akte van levering tekenen en tekenen jullie ook de hypotheekakte. Na het tekenen bij de notaris is het huis officieel van jullie en kunnen jullie gaan klussen en/of verhuizen.

Samen een huis kopen: meer informatie

Fiscaal partnerschap

De voordelen en nadelen

Lees meer

Wat gebeurt er met je oude woning?

De verschillende mogelijkheden

Lees meer

Samenwonen en de belasting

Wat zijn de gevolgen?

Lees meer

Veelgestelde vragen over samenwonen/trouwen

Dit vragen klanten ons vaak

Wat is hoofdelijke aansprakelijkheid?

open-item
Je hoeft geen eigenaar te zijn van de woning om hoofdelijk aansprakelijk te zijn voor een hypotheekschuld. Koop je samen met je partner een woning en worden jullie beide eigenaar, dan eist de bank dat jullie beiden hoofdelijk aansprakelijk worden.

Welk eigen geld kan ik inzetten als ik een nieuwe woning koop?

open-item
Om de bijkomende kosten voor de aankoop van een woning te financieren, is het nodig om eigen geld in te zetten: ongeveer zes procent van de koopsom. Daarnaast kun je overwegen om extra eigen geld in te leggen om zo de maandlasten van je hypotheek te verlagen. Je kunt hiervoor ook je eventuele overwaarde gebruiken.

Heb ik recht op een nabestaandenpensioen als mijn partner overlijdt?

open-item
Ben je gehuwd of geregistreerd partner, dan heeft bij het overlijden van één van de partners, de andere partner recht op een nabestaandenpensioen. In de meeste pensioenregelingen, heeft ook de achtergebleven partner bij ongehuwd samenwonenden recht op een nabestaandenpensioen.

Is een samenlevingscontract bij een hypotheek verplicht?

open-item
Bij het afsluiten van een hypotheek is een samenlevingscontract niet verplicht. Wel is het handig om voor een samenlevingscontract te kiezen als je nog niet toe bent aan een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Je kunt er namelijk allerlei afspraken in opnemen en eventueel ook een testament laten opmaken.

Voor hoeveel procent wordt een tweede inkomen bij een hypotheek afsluiten meegenomen?

open-item

In 2023 worden beide inkomens voor 100 procent meegenomen bij het bepalen van de maximale hypotheek als je samen een huis wilt kopen. 

Bepaal zelf hoe je jouw hypotheek regelt

Bij ons bepaal je zelf hoe je jouw hypotheek regelt. Wil je zelf online en voordelig aan de slag? Of heb je liever extra hulp van één van onze 400 ervaren adviseurs? Je sluit bij ons je hypotheek af op jouw manier.

Zelfzeker

Deskundig onafhankelijk hypotheekadvies
Binnen 1 werkdag teruggebeld
Regel je hypotheek online waar en wanneer je zelf wilt
Één face-to-face gesprek
Op te schalen naar volledige ontzorging
richtprijs
1.495,-

Jazeker

Deskundig onafhankelijk hypotheekadvies
Binnen 1 werkdag teruggebeld
Je bepaalt zelf in welke mate je gebruik maakt van onze online tools
Meerdere face-to-face-gesprekken
Op te schalen naar volledige ontzorging
richtprijs
2.495,-

Pluszeker

Deskundig onafhankelijk hypotheekadvies
Binnen 1 werkdag teruggebeld
Onbeperkt aantal face-to-face-gesprekken
Volledige ontzorging: de adviseur neemt alles voor je uit handen
richtprijs
€ 3495,-