Home Campagne

Overwaarde? Daar kun je wat mee

Heb je overwaarde? Dan zou je zomaar eens op een mooi kapitaaltje kunnen zitten. Simpel gezegd houdt overwaarde in dat de netto verkoopopbrengst van je huis hoger is dan de resterende schuld van de hypotheek. In sommige gevallen kunnen deze verschillen zelfs aardig oplopen, en dat is positief.

Overwaarde inzetten?

Maar waar kun je deze extra waarde nu precies voor gebruiken? Je kunt ervoor kiezen om het te laten staan, zodat je de overwaarde in kunt zetten bij het kopen van een volgende woning in de toekomst. Maar je kunt je overwaarde ook nu al (gedeeltelijk) opnemen. Bijvoorbeeld om je huis te verbouwen of te verduurzamen. Maar ook bijvoorbeeld om je kind te helpen met een het kopen van een huis.

Zo zijn er nog tal van andere opties waar je de overwaarde van je woning voor kunt inzetten. Benieuwd naar alle mogelijkheden? 

Bekijk nog meer mogelijkheden arrow_forwardArrow
Video's

Je overwaarde benutten

Nu je hebt berekend over hoeveel overwaarde je beschikt, is het tijd om eens na te denken over wat je er allemaal mee zou kunnen doen. Zo zou je de overwaarde kunnen gebruiken om je woning te verbouwen of verduurzamen. In de video's hiernaast vertellen we er meer over. 

 

Haalbaarheid en betaalbaarheid: wat is het verschil?

Als je overwaarde wilt opnemen, dan verhoog je je hypotheek. Een hypotheekadviseur zal altijd kijken of je hypotheek verhogen haalbaar én betaalbaar is. Haalbaarheid en de betaalbaarheid zijn twee verschillende dingen. Toch worden ze nog wel eens met elkaar verward. We leggen het je graag uit.

Een hypotheek wordt berekend op basis van je bruto inkomen. In deze berekening worden ook andere financiële verplichtingen meegenomen, bijvoorbeeld een studieschuld of private lease auto. Stel: je hebt een modaal inkomen van 38.000 euro. Op basis van dit bedrag kan je als eenverdiener een hypotheek afsluiten van maximaal 171.000 euro. Dat is de haalbaarheid van jouw hypotheek. Een hypotheek van 171.000 euro is met een bruto inkomen van 38.000 euro dus haalbaar. 

Maar stel nou dat je met dit modale inkomen ook nog een hele dure hobby hebt, bijvoorbeeld een eigen paard waar je veel geld aan besteedt. Dan is een hypotheek van 171.000 wel haalbaar, maar misschien door al je uitgaven aan bijvoorbeeld je paard toch niet betaalbaar. Simpelweg omdat er door deze uitgaven onvoldoende overblijft om je hypotheek te betalen. 

Haalbaarheid en betaalbaarheid zijn dus twee verschillende dingen: voor de haalbaarheid wordt gekeken naar je bruto inkomen en je andere financiële verplichtingen en de betaalbaarheid gaat over of er na het betalen van alle vaste lasten, waaronder je hypotheek nog voldoende geld overblijft om van te leven.

 

 

Overwaarde op je woning, wat kun je ermee?

Jazeker! Podcast

In deze aflevering van de Jazeker! Podcast vertellen hypotheekadviseurs Boudewijn en Jilles je alles over het inzetten van je overwaarde. In een kwartiertje worden alle belangrijke vragen rondom oversluiten door de heren beantwoord op een duidelijke en nuchtere manier.

Arrow

Advies inwinnen

Bij de Hypotheker kun je kosteloos een intakegesprek inplannen om in kaart te brengen wat de stand van zaken is rondom je huidige hypotheek en je overwaarde. Dat biedt duidelijkheid en zekerheid. Ook informeren we je over de mogelijkheden om je hypotheek aan te passen of over te sluiten, wanneer dat gunstig is. 

Heb je je hypotheek niet afgesloten via De Hypotheker? Ook dan ben je welkom. Zorg er dan wel voor dat je alle hypotheekgegevens meeneemt naar het gesprek. De adviseur heeft dan snel en makkelijk inzicht in jouw informatie zodat hij je van een goed advies kan voorzien.

Heb je nog vragen? Mail ze ons gerust. We komen zo snel mogelijk bij je terug. Je kunt ook chatten met onze adviseurs. Er verschijnt vanzelf een chatscherm als er een medewerker beschikbaar is (van maandag tot en met zaterdag van 8:00 tot 22:00 uur en op zondag van 9:00 tot 22:00).

Meer weten?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend eerste gesprek, zodat je precies weet hoe je jouw overwaarde kunt benutten in de huidige markt.

Maak een afspraak arrow_forward