Is jouw hypotheek haalbaar én betaalbaar?

Bij De Hypotheker vinden we het belangrijk dat je een hypotheek krijgt die past bij jouw persoonlijke situatie. We letten er hierbij niet alleen op dat de hypotheek financieel haalbaar is op basis van jouw inkomen, maar ook dat je hypotheek betaalbaar is en blijft. We houden dan ook rekening met jouw uitgavenpatroon en wensen voor de toekomst.

Huisje balanceert met geld

Het verschil tussen haalbaarheid en betaalbaarheid

Haalbaar en betaalbaar, het klinkt bijna hetzelfde, maar het zijn twee verschillende zaken. 

Of je hypotheek haalbaar is, heeft te maken met je bruto-inkomen en of je daarnaast nog andere financiële verplichtingen hebt, zoals een studieschuld of lening. De overheid en banken hebben hiervoor regels opgesteld. Als je bijvoorbeeld € 38.000 bruto verdient, dan mag je een hypotheek afsluiten van maximaal € 171.000. Dit noemen we haalbaarheid.  

Maar ook belangrijk is: zijn de maandlasten ook betaalbaar? Want stel je hebt een dure hobby. Dan hou je misschien niet genoeg geld over om je maandlasten te kunnen betalen. Dan is een hypotheek van 171.000 euro mogelijk niet betaalbaar. Dus om plezierig te wonen in je huis zijn haalbaarheid én betaalbaarheid allebei heel belangrijk.

In deze video leggen we het je nog eens duidelijk uit in een minuutje:

Jilles Verduurzamen Isolatie
Arrow

Overwaarde inzetten

Niet alleen bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek, maar ook bij het verhogen van je huidige hypotheek houden we rekening met haalbaarheid en betaalbaarheid. Door je hypotheek te verhogen komt er overwaarde vrij die je voor verschillende doeleinden kunt gebruiken. Bijvoorbeeld voor het verbouwen of verduurzamen van je woning.

Overwaarde op je woning, wat kun je ermee?

In deze aflevering van de Jazeker! Podcast vertellen hypotheekadviseurs Boudewijn en Jilles je alles over het inzetten van je overwaarde. In een kwartiertje worden alle belangrijke vragen rondom oversluiten door de heren beantwoord op een duidelijke en nuchtere manier.

Rwd08662
Arrow