Blog Blog

Scheiden en een koophuis? Een klant vertelt

Als je gaat scheiden, komt er een hoop op je af. Als je samen een koopwoning hebt, kan dat nog voor extra stress zorgen. Gelukkig kan De Hypotheker je helpen tijdens het proces. Onze klant Sophie (36) deelt haar verhaal.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 04/07/2019
Scheiden Sleutels

Ik ben negen jaar getrouwd geweest. We waren elkaars jeugdliefde, maar zijn op den duur helaas uit elkaar gegroeid. Gelukkig zijn we wel als goede vrienden uit elkaar gegaan.

Toen we besloten te gaan scheiden, woonden we bijna twee jaar in onze tweede koopwoning, een nieuwbouwwoning die we in 2016 hadden gekocht. Omdat ik het hoogste salaris heb en de maandlasten in mijn eentje zou kunnen dragen, waren we er vrij snel over uit dat ik in onze woning zou blijven wonen en dat mijn ex een huurwoning zou zoeken.

Financieel adviseur

Ik heb toen zo snel mogelijk een afspraak gemaakt met een financieel adviseur. Hij berekende wat ik op basis van mijn huidige salaris in mijn eentje kan lenen en hoeveel geld ik eventueel extra nodig zou hebben om de huidige hypotheek over te kunnen nemen. Daarnaast legde de adviseur uit dat ik mijn ex moet uitkopen. Dat bedrag wordt bepaald op basis van de huidige waarde van de woning. Omdat onze woning sinds de aankoop flink in waarde is gestegen, gaat het om een flinke som geld. Dit bedrag kun je meefinancieren in je hypotheek, maar het bleek dat ik op basis van mijn salaris niet genoeg kon lenen om de hele hypotheek, inclusief de uitkoopsom voor mijn ex-partner, alleen te kunnen dragen. Eén van de mogelijkheden is om financiële hulp in te schakelen van familie.

Waardebepaling

Om duidelijk te krijgen wat de waarde van de woning is, heb ik een waardebepaling laten uitvoeren door twee verschillende makelaars. De waarde was een stuk hoger dan ik had verwacht: het is een mooie nieuwe woning in een upcoming wijk in Rotterdam. Aan de ene kant is het fijn om te horen dat je woning veel overwaarde heeft, maar het maakt het ook erg ingewikkeld als je er graag alleen wilt blijven wonen.

Ik ben nu bezig mijn opties in kaart te brengen. Mijn ouders willen best inspringen, maar aan de andere kant voelt het ook fijn om onafhankelijk te blijven. Ik zou het huis dus ook kunnen verkopen waardoor zowel ikzelf als mijn ex profiteren van de hoge overwaarde. Ik kan hierna een kleinere woning kopen of tijdelijk in een huurhuis gaan wonen. Ik ben er nog niet helemaal uit.

Hulp inschakelen

Ook moeten andere financiële zaken nog geregeld worden. Ik ben verantwoordelijk geworden voor alle vaste lasten. Die worden nu nog afgeschreven van onze gezamenlijke rekening, dat moet allemaal nog gewijzigd worden. De scheiding is ook nog niet rond en de inboedel moet verdeeld worden. Ik ben blij dat ik de hulp heb ingeschakeld van een financieel adviseur, omdat een scheiding best complex is en er veel bij komt kijken. Gelukkig wordt er goed met me meegedacht en ervaar ik het proces daardoor niet als stressvol.

Als tip wil ik meegeven om snel een afspraak te maken met een adviseur, zodat je duidelijkheid hebt over het financiële plaatje en vervolgkeuzes hierop kunt baseren.

 

Meer over scheiden en je hypotheek