Blog Blog

Maak je huis klaar voor de zomer

Het kwik tikt de afgelopen tijd steeds vaker minimaal 20 graden aan en ook op de kalender komt de zomer steeds dichterbij. Natuurlijk wil je zelf helemaal klaar zijn voor de warme dagen, maar ook je huis moet in topvorm zijn voor de zomer.

DHA Logo Zonder Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 16/05/2024
Istock 978584434

Haal een bezem door de dakgoot

Niet het leukste werk, maar wel belangrijk is het schoonmaken van je dakgoot. Een dakgoot die vol ligt met blaadjes, takjes en andere rommel kan het regenwater minder goed afvoeren. Dit kan zorgen voor het vol- of overlopen van de dakgoot met alle gevolgen van dien. Als het regenwater niet goed weg kan lopen, gaat de dakgoot op termijn doorhangen. Nog vervelender is het als opgehoopte regenwater lekkage veroorzaakt bij je dak.

Maak de roosters stofvrij

Heb jij boven je raam roosters die je open en dicht kunt zetten voor een beetje frisse lucht? Dan is het belangrijk om ze ook eens in de zoveel tijd een keer schoon te maken. In de roosters blijft namelijk altijd stof en andere viezigheid zitten die op gaat hopen. Hierdoor kan er steeds minder frisse lucht je woning in en doen de roosters eigenlijk hun werk niet meer.

Gelukkig is het helemaal niet ingewikkeld om de roosters in je ramen op te frissen. Bij vrijwel alle roosters kun je het metalen frame losklikken. Pak de stofzuiger erbij en zuig de binnenkant van het rooster zo veel mogelijk stof- en vuilvrij. Ga daarna met een natte doek een keer langs het rooster en vergeet ook het losgeklikte frame niet mee te nemen. Doe tot slot alles nog een keer af met een droge theedoek.

Zit het zonnescherm nog goed vast?

In het zonnetje zitten is hartstikke lekker. Toch wil iedereen af en toe een beetje schaduw. Aan veel Nederlandse huizen hangt dan ook zo’n lekker praktisch zonnescherm. Even uitrollen en je hebt een zee aan verkoeling in de tuin. Een groot oppervlakte maakt een zonnescherm alleen ook kwetsbaar voor wind, zeker nu we in de zomer steeds vaker te maken krijgen met extremer weer.

Check daarom voor het zomerseizoen echt losbarst even of het zonnescherm nog goed bevestigd is. Zit er geen speling tussen het scherm en de muur? Helemaal goed! Jouw scherm kan nu wel wat hebben. Is er door de jaren heen speling ontstaan bij het scherm? Zorg dan dat de boel weer goed vast komt te zitten. Zo kun jij deze zomer met een gerust hart de schaduw opzoeken.

Plaats horren voor ramen en deuren

Goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid. Als het buiten lekker warm is, warmt het binnen ook snel op en is het lekker om even te luchten. Met een open raam komen helaas ook muggen sneller naar binnen en ben je misschien snel weer geneigd om ramen en deuren dicht te houden. Met een goede hoor voor je raam of deur zorg je voor voldoende frisse lucht in je woning en blijven vervelende beestjes buiten.