Blog Blog

Van energielabel G naar C: verduurzamen met een bouwdepot

Koun (31) en Rebecca (24) kochten samen hun eerste huis in Gulpen, Zuid-Limburg. Wel met energielabel G, dus er is werk aan de winkel. “We wisten gelijk dat we wilden verduurzamen.”

DHA Logo Grote H RGB Groot Redactie De Hypotheker
Leestijd: 5 min
Laatste update 26-09-2022
Koun En Rebecca

Op dit moment woont het stel allebei nog bij hun ouders. Als vrijgezel waren ze beiden al op zoek naar een eigen woning, dus toen Koun en Rebecca een relatie kregen zijn ze al snel samen op huizenjacht gegaan.

Een stuk of tien bezichtigingen en een bod dat niet geaccepteerd werd later kwamen ze hun huidige woning tegen. Een jaren ’60 hoekwoning in het mooie Gulpen met drie slaapkamers, een tuin en bovenal een prachtig uitzicht op het Gulpdal. Het eerste bod was direct raak: de woning was van hen. De sleutel ontvangen ze in december.

Onafhankelijk van energiemaatschappijen

“We wisten gelijk dat we wilden verduurzamen. We willen de vaste lasten zo laag mogelijk houden, met het oog op de toekomst”, vertelt Rebecca. “Nu de energieprijzen zo blijven stijgen willen we onafhankelijk zijn van de energiemaatschappijen. Daarnaast is het natuurlijk ook veel beter voor het milieu.”

Koun en Rebecca vulden de Duurzaamheidsscan van De Hypotheker in om te ontdekken welke maatregelen geschikt zouden zijn voor de woning en wat de terugverdientijd zou zijn. Uiteindelijk gaan ze voor een groot verduurzamingspakket: vloer- en spouwmuurisolatie, HR+++ glas, kunststof kozijnen, zonnepanelen en een warmtepomp. “Waarschijnlijk gaan we ook nog het dak isoleren”, vertelt Koun. “We zullen zeker op energielevel C uitkomen. En wellicht nog hoger.”

106 procent lenen

Het kostenplaatje van deze maatregelen zal uitkomen tussen de 35 en 40 duizend euro. Dit hopen ze in zo’n tien jaar tijd terug te verdienen vanwege de lagere maandlasten. De kosten voor het verduurzamen nemen ze mee in hun hypotheek. Als je je woning gaat verduurzamen, mag je namelijk tot 106 procent van de woningwaarde lenen. Die zes procent extra wordt in een bouwdepot gestort en kun je vervolgens besteden aan energiebesparende maatregelen.

Bij het afsluiten van de hypotheek werd het stel geholpen door hypotheekadviseur Ron Meijer van De Hypotheker Sittard.  “Ron was erg behulpzaam en heeft ons goed advies gegeven. Het was voor ons allebei de eerste keer en we zijn heel goed begeleid.”

Lekker afschakelen

Naast verduurzamen gaan Rebecca en Koun ook verbouwen. Dit doen ze van hun eigen spaargeld. Ze willen de badkamer verbouwen en de keuken bij de woonkamer betrekken. Ze kunnen niet wachten om in het nieuwe jaar hun woning te betrekken. “Het mooiste aan het huis is het uitzicht op het Gulpdal, een prachtig wandelgebied. De regio is zo mooi en rustgevend. We werken iets verder weg, maar de rust gaat voor. Zo kunnen we thuis lekker afschakelen.”