Studieschuld en een hypotheek afsluiten

Heb jij een studieschuld bij DUO en wil je een huis kopen, dan is het nog steeds mogelijk om een hypotheek af te sluiten. Je moet alleen wel rekening houden met een lager bedrag dat je kunt lenen. Hoe het precies allemaal zit? Wij leggen je het uit!

Hoe wordt mijn maximale hypotheekbedrag berekend?

Bij het berekenen van je maximale hypotheek wordt rekening gehouden met de rente- en aflossingsbetalingen van je studieschuld. Heb je een lening volgens het oude leenstelsel (voor 1-9-2015) dan wordt gerekend met een maandelijkse last van 0,75% van het startbedrag van je lening. Valt je lening onder het nieuwe leenstelsel (na 1-9-2015), dan wordt uitgegaan van een maandelijkse last van 0,45% van het startbedrag van je studieschuld. 

Rekenvoorbeeld:
Linda heeft een studieschuld van € 10.000 en haar schuld valt onder het oude leenstelsel. Linda betaalt volgens de berekening maandelijks 0,75% van € 10.000 (€ 75) aan aflossing en rente van haar studieschuld. Stel, Linda kan met haar inkomen maandelijks een hypotheek van € 700 betalen, dan wordt dit bedrag verminderd naar € 625. Dit betekent dat Linda een minder hoge hypotheek kan afsluiten.

Eerlijk zijn over de hoogte van mijn studieschuld?

Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR (Bureau Krediet Registratie). Jouw geldverstrekker zal dan ook niet zomaar te weten komen dat jij een studieschuld hebt. Toch is het wel verstandig om dit tijdens je adviesgesprek te melden. Dan weet je namelijk zeker dat jij geen onverantwoorde lening aangaat en je je hypotheeklasten kan betalen.

Bovendien is dit in je voordeel wanneer je een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie. Mocht je het huis met verlies moeten verkopen en je blijft zitten met een restschuld, dan betaalt het Waarborgfonds Eigen Woningen onder bepaalde voorwaarden het verschil aan de geldverstrekker. Een voorwaarde is dat je er wel zelf alles aan hebt gedaan om de restschuld zo laag mogelijk te maken. Verzwijg je jouw studieschuld, dan ben je zelf verantwoordelijk voor het afbetalen van je restschuld.

Studieschuld en advies

Heb je een studieschuld en wil je een hypotheek afsluiten? Dan is het  verstandig om een afspraak te maken met een van onze adviseurs. Dan weet je namelijk precies welk bedrag je verantwoord kan lenen.

Wat we voor je doen: 

  • We zetten je maandlasten voor je op een rij
  • We laten zien wat je financiële mogelijkheden zijn
  • We adviseren je over de optimale hypotheek voor de beste deal

Maak een afspraak